849-ма са старозагорците, носещи името Йордан, с кратката му форма

...
849-ма са старозагорците, носещи името Йордан, с кратката му форма
Коментари Харесай

Близо 3500 старозагорци ще почерпят за имен ден на Йордановден

849-ма са старозагорците, носещи името Йордан, с късата му форма Данчо са 90 души и Даньо (18). На Богоявление честват и 529 с име Божидар, Божил (7), Божан (2).

За здраве ще почерпят още 450 дами с името Йорданка, Йордана (14), Данка (130), Дана (13), Божана (66), Божанка (32), Божидара (208) и Божидарка (11). Общо имениците са  3487.

На 6 януари честват още Боян (277), Богдан (66) и Богомил (60) и женските еквиваленти Бояна (87) и Боянка (31), Богдана (63) и Богданка (20) и Богомила (12). На Йордановден името си честват още 153 старозагорци с името Бончо и 65- Боньо.

Празнуващите с име Бистра са 84 представителки на нежния пол, както и 250- Бонка. Това демонстрира справката направена от дирекция „ Гражданско положение “ на Община Стара Загора.

Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и почнали да имат вяра, по тази причина денят се назовава още Богоявление.

До този ден се счита, че дните са рискови и по земята бродят караконджули и демони - назовават се " Мръсни дни ", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безвредно място за живеене.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, с цел да го заловен. Смята се, че който пръв го хванет ще бъде доста здрав и всичко ще му спори. В предишното този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Традиционно на трапезата на Йордановден се поставя пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, фасул, вино.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР