„Труд“Премиерът Кирил Петков пое властта със заявката за безкомпромисна война

...
„Труд“Премиерът Кирил Петков пое властта със заявката за безкомпромисна война
Коментари Харесай

Неправомерен натиск върху съдия по дело за 7 млн. лв., „оттегли“ Иван Демерджиев от МВР

„Труд“

Премиерът Кирил Петков пое властта със поръчката за безкомпромисна война с корупцията без значение на някогашни или настоящи ръководещи, на „ непознати “ или „ наши хора “. Типично популистки обаче декларираното от Петков се разминава с действителността. Един образец за това е фиаското с назначението и отдръпването на заместител вътрешен министър.

Преди седмица изненадващо, до момента в който течеше годишния доклад на Министерство на вътрешните работи, назначения 9 дни по-рано за заместник-министър на силовото ведомство пловдивски юрист Иван Демерджиев, изпрати до медиите сърцераздирателно писмо, с което обясняваше, че няма да заеме поста. Същинските претекстове на Демерджиев останаха незнайни.

Премиерът Петков и вътрешният министър Бойко Рашков побързаха да пуснат димна завеса над кадровия гаф, като за следващ път нападнаха прокуратурата и даже изсипаха куп клюки по адрес на основния прокурор Иван Гешев. Това единствено усили чувството, че към отдръпването на заместник-министъра в силовото министерство има нещо, което ръководещите държат да остане прикрито покрито.

Бившият ръководител на Пловдивската адвокатска гилдия Иван Демерджиев се появи в екипа на служебния правосъден министър Янаки Стоилов през май предходната година. Още като заместник-министър на правораздаването Демерджиев стартира да гради имидж на „ герой за правосъдна промяна “ и гневен съперник на основния прокурор. Стигна се до такава степен Демерджиев да стартира внушението, че притежател на охранителна компания го е заплашвал с името на Иван Гешев. Това служебният заместник-министър направи, откакто в медиите се появиха негови чатове, в които многозначително изяснява, че „ бил прецизен с парите “. Изпращането на Янаки Стоилов в Конституционния съд, изстреля Демерджиев за малко на поста длъжностен министър на правораздаването, което му даде естрада за всевъзможни офанзиви против Гешев и против други висши магистрати.

Това, което Кирил Петков, Бойко Рашков, а и самият Демерджиев, очевидно желаят да остане прикрито, е, че след назначението на последния в Министерство на вътрешните работи, на премиера и на вътрешния министър са станали известни условия, които най-малкото изискват провеждането на задълбочено следствие на дейности, осъществени от пловдивския юрист, до момента в който той е бил заместник-министър на правораздаването.

Каква е историята? Всичко стартира през февруари 2021 година Действието се развива в Районен съд – Пловдив. На арбитър Деян Вътов се е паднало да гледа дело за подялба с величествен веществен интерес – към 7 млн. лева Става въпрос за подялба сред наследниците на Златьо и Георги Бояджиеви. Заради усложнения с намирането на експерт за правене на експертиза на огромен брой картини, съдията е дал опция на страните да търсят подобен специалист.

В съда постъпва молба от юрист Иван Демерджиев, който съставлява една от страните по делото. Адвокатът сочи, че е намерил две движимости лица. Иска навръх тях да се разпореди правенето на експертизата. Веднага след входиране на молбата от Демерджиев, арбитър Вътов е извикан в кабинета на заместник-председателя на районния съд Александър Точевски, който изискал молбата на Демерджиев да бъде почетена. Съдия Вътов обаче изрично отхвърля, тъй като счита, че се прави опит за вмешателство в работата му. Впоследствие съдията приема, че откакто една от страните употребява управлението на съда за сходни цели, то явно настояването ѝ не може да бъде почетено. За да подсигурява обективен правосъден развой, Вътов провел преписка с различен лицензиран оценител и я показал на страните по делото.

Междувременно юрист Иван Демерджиев получава предопределение като заместник-министър на правораздаването. Пловдивският правист обаче не не помни делото, обвързвано със спор за 7 млн. лева Вече като заместник-министър, на 28 юни 2021 година, Демерджиев подава до Районен съд-Пловдив и Инспектората на Висш съдебен съвет сигнал против арбитър Вътов за това, че е отказал да одобри препоръчаните от юриста движимости лица. Сигналът от Министерство на правораздаването бързо се трансформира в дисциплинарно произвеждане против магистрата, а това разрешава на идващия юрист, който поема делото от Демерджиев, да желае отказ на правосъдния състав. В последна сметка арбитър Деян Вътов е заставен да си даде отказ на база на сигнала, подаден от Демерджиев, който явно употребява поста си на заместник-министър, с цел да реши дело, по което единствено допреди месеци е бил зает като юрист.

Ако министър председателят Петков в действителност ще е праволинеен против корупцията, то вътрешният министър Бойко Рашков от дълго време трябваше да е разпоредил на фаворизираната от него Главна дирекция „ Национална полиция “ да образува кореспонденция против Демерджиев, най-малкото с цел да ревизират дали има съображение да се търси отговорност от някогашния заместник-министър на правораздаването по два текста от Наказателния кодекс.

На първо място би трябвало да бъде изяснено дали с дейностите си още през февруари 2021 година Демерджиев не направил нарушаване, като е изискал от заместник-председателя на Районния съд в Пловдив да влияе върху арбитър Вътов, с цел да се произнесе позитивно по молбата му като юрист. Второ – следва да се обясни направил ли е Иван Демерджиев и нарушаване по отношение на обстоятелството, че като заместник-министър на правораздаването е изпратил сигнал до Районния съд в Пловдив и до Инспектората на правосъдната власт по дело, по което е бил зает като юрист. Защото точно този сигнал на заместник-министъра е послужил за елиминирането на съдията по делото.

Всички тези обстоятелства са били известни още преди министър председателят Кирил Петков да назначи Демерджиев за заместник-министър. В началото на март излиза наяве, че арбитър Деян Вътов е алармирал за оказан му напън по делото за подялба, по което Демерджиев е бил юрист. Случаят е станал прочут доста от дълго време и на Съюза на съдиите в България – неправителствена организация, чийто досегашен член на управлението – съдията от Софийски градски съд Емил Дечев, през днешния ден е заместник-министър на правораздаването. Дори единствено този факт значи, че Петков, а надлежно и Бойко Рашков добре знаят и тъкмо поради това крият повода, заради която Иван Демерджиев се размина със зам.-министърското кресло в Министерство на вътрешните работи. Отделен е въпросът, че и самият политизиран Съюз на съдиите в България избира да затаи скандалната роля на Иван Демерджиев, евентуално с цел да не опетни основания му имидж на „ войник “ против основния прокурор Иван Гешев.

Всичко това демонстрира, че за ръководещите през днешния ден важи неписаното предписание, че „ корупция е единствено онази спекулация, в която не вземат участие “. С просто око е забележима омертата, в която министър председател, вътрешен министър и обвързван с ръководещите съдийски съюз, избират да прикрият дейности на юрист Иван Демерджиев, най-малкото с цел да спестят инспекция по изложените данни, която може да покаже има ли осъществяване на закононарушение. За зла орис на пловдивския „ войник “ против прокуратурата, през днешния ден тя би трябвало да е на ход по проблема.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР