„Протестите на превозвачите за помощи от държавния бюджет са абсолютно

...
„Протестите на превозвачите за помощи от държавния бюджет са абсолютно
Коментари Харесай

Проф. Минасян: Протестите на превозвачите за помощи от бюджета са неприемливи

Протестите на превозвачите за помощи от държавния бюджет са безусловно неприемливи , изобщо не подхождат на никаква здрава пазарна логичност, само че те са разследване от непозволени дейности на държавното управление, което се увлече да подкрепя разнообразни пластове от популацията и на стопанската система, по кое време целесъобразно, по кое време – не. Правителството би трябвало да подкрепя бедстващи пластове в популацията, само че никога не и да подкрепя производства, най-много като им дава парични помощи, каквито в този момент желаят превозвачите „. 

Това сподели пред БНР макроикономистът проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт към Българска академия на науките. 

„Те биха могли да усилят цената на услугата, само че не го вършат, тъй като не са сигурни дали търсенето на тяхната продукция няма да пострада. Те би трябвало да намерят способи, с цел да преодолеят тези компликации.  Единственият метод е да покачат успеваемостта от своята активност. Те преценят, че това ще е доста мъчно и доста по-удобно и елементарно е непосредствено да получат финансова поддръжка от държавното управление . Защо жителите да дават дотация и на превозвачите?“, разяснява той.

По думите на проф. Минасян „ сигналите, които идват от висшите сфери на властта, оказват мощно влияние върху държанието на хората и върху избора на едно или друго решение:

„Това, което приказват и вършат ръководещите, влияе на потребителите и на икономическите сътрудници. Твърде постоянно тези въздействия не са съответни. Тук имам предвид най-много митингите на превозвачите за финансови помощи от държавата“.

Проф. Гарабед Минасян уточни, че производителите в една пазарна стопанска система би трябвало да плануват промени и да подхващат свои лични решения, а не да чакат финансова поддръжка:

„Адаптацията е наложително изискване в една капиталистическа стопанска система, която е допустимо най-прогресивното, което човечеството е измислило“.

Според макроикономиста инфлацията в България е редно да бъде по-висока от тази в еврозоната, тъй като ценовото ниво у нас е прекомерно по-ниско:

„Ако инфлацията в еврозоната е от порядъка на към 8-9% на годишна основа, у нас ще бъде с 3-5 процентни пункта по-висока, което значи, че инфлацията в България ще бъде от порядъка на към 13-15%. Това не е, което президентът Румен Радев назовава чудовищна инфлация „.  

Интервюто на Георги Марков с проф. Гарабед Минасян в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР