„Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите

...
„Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите
Коментари Харесай

Захариева получила от държавния секретар на САЩ конграчулейшънс за „подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани“

„Получих благодарности и поздравления за поддръжката на България към нашите съседи и другари от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на тези страни от района, които го желаят, е в НАТО и Европейски Съюз. Имаме сходни визии със Съединени американски щати по този въпрос.“ Това заяви министърът на вътрешните работи Екатерина Захариева във фейсбук след срещата си във Вашингтон с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.

В диалога било разисквано още включването на България в Програмата на Съединени американски щати за безвизови пътувания, подписване на конвенция за обществена отбрана, стратегическото партньорство в региона на защитата и проектите за рационализация на българските въоръжени сили, напъните на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки и Близкоизточният кротичък развой.

Цялото известие на Екатерина Захариева:

По време на диалога ми с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео обсъдихме включването на България в Програмата на Съединени американски щати за безвизови пътувания.

Съединени американски щати ще продължат да подкрепят страната ни в процеса на понижаване на броя на отказаните американски визи за български жители, който е един от критериите за включване в Програмата. Ние също поставяме старания, като в тясно съдействие с посолството на Съединени американски щати в София осведомяваме българските жители за изискванията, на които би трябвало да дават отговор, с цел да получат виза.

Поставих и въпроса за подписване на конвенция за обществена отбрана. Съединени американски щати имат обществена конвенция с редица европейски страни, само че не и с България. Подобна конвенция ще помогне доста на живеещите в Съединени американски щати 400 000 българи. Работим поредно по въпроса и сме облекчили много процедурите, само че в този момент потвърдихме желанието на България да бъде включена в листата със страни, с които да се договаря предпочитано по сключването на конвенция.

Получих благодарности и поздравления за поддръжката на България към нашите съседи и другари от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на тези страни от района, които го желаят, е в НАТО и Европейски Съюз. Имаме сходни визии със Съединени американски щати по този въпрос.

С държавния секретар Помпео обсъдихме също стратегическото партньорство в региона на защитата и проектите за рационализация на българските въоръжени сили.

Говорихме за напъните на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки, както и за интерконектора с Гърция, за терминала за полутечен природен газ до Александруполис, както и за напъните ни по създаване на газовия хъб „ Балкан “, който ще докара до конкуренция на доставките във връзка с маршрутите и източниците на доставка на природен газ.

Обсъдихме също Близкоизточния кротичък развой. Съгласихме се, че обстановката в района на Близкия изток е напрегната и е належащо да бъде открито решение на израелско-палестинския спор, за което Съединени американски щати ще показват своя проект до края на годината, както ме увери Майк Помпео.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР