„Може би сме на средата или малко преди средата по

...
„Може би сме на средата или малко преди средата по
Коментари Харесай

Проучване: Гражданите не умеят да се сдружават в името на общи каузи

„Може би сме на средата или малко преди средата по пътя към идеалното положение на гражданско здраве , което основава благоприятни условия за всички обществени групи да вземат участие в публичния живот, в процеса на взимане на решения, да бъдат коректив на институциите.“ Това сподели в предаването „Хоризонт до обед“ Радостина Ангелова от „Глобъл метрикс“ за изследването Индекс на гражданското здраве на Софийска платформа. Индексът регистрира стойност близо 5 по десетобалната система.

Индексът демонстрира, че е налице неумение на институциите да организират разговор и липсват одобрени практики за това, означи Ангелова.  

Институциите сякаш се опасяват от жителите и повече са склонни да се затварят , в сравнение с да развиват този разговор и да го водят непрекъснато. От друга страна обаче виждаме и много слаб потенциал в жителите да вземат участие в този разговор.“

„Липсва организационна и институционална просвета. Силната индивидуализация и атомизация на обществото докара до затваряне в персоналното пространство , заради което опцията да присъединяване посредством основаване на разнообразни форми, платформи, посредством институционализиране на гражданското присъединяване доста отслабна. Гражданите не умеят да се сдружават в името на общи дела , в търсенето на общи решения , което се отразява отрицателно на опцията да бъдат коректив на институциите. Отдръпването от политическото също е доста мощно , заради което жителите не са склонни да вземат участие в каквито и да е политически планове . Имаме доста едва присъединяване и на избори – нещо, което в последните години стартира още по-отчетливо да се проявява“, разяснява пред БНР Радостина Ангелова.  

От една страна жителите считат, че демокрацията в България е под опасност, само че в същото време не могат да изработят задоволително механизми, с цел да се възстановят демократичните правила, посочи тя.

„И да се откри сполучлива формула, посредством която жителите да вземат участие .“

Дори на локално равнище степента на заинтригуваност и потенциалът за присъединяване за решение на локалните проблеми са много слаби , сочи изследването.

Готовността за сдружаване е много слаба , младите генерации нямат сходна организационна просвета, заключи Ангелова.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР