„Извършваме цялостна реконструкция, конструктивно укрепване и възстановяване и запазване на

...
„Извършваме цялостна реконструкция, конструктивно укрепване и възстановяване и запазване на
Коментари Харесай

Фандъкова: Извършваме цялостна реконструкция и възстановяваме старата сграда на 43-то училище

„Извършваме цялостна реорганизация, градивно подсилване и възобновяване и опазване на историческите достолепия на постройката на остарялото 43-то учебно заведение в София, която е строена преди 110 години. В момента се извършва планът, който планува и увеличение на използваемостта на подпокривното пространство, където ще бъде завършена нова библиотека и ателиета по изкуства. Старата постройка на 43-то учебно заведение е част от плана за реорганизация и рационализация на 26 учебни заведения и детски градини в София, който се извършва по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) на стойност над 63 млн. лева, като близо 58 млн. лева са по Оперативна програма “Регионално развитие”, а останалите средства са съфинансиране от Столична община.“ Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на работата по обекта дружно със заместник-кмета по направление „ Инвестиции и строителство “ Ирина Савина, кмета на регион „ Илинден “ Иван Божилов, проектанта – арх. Димчо Тилев, представители на изпълнителя и строителния контрол.

„Работата по постройката на остарялото 43-то учебно заведение е част от цялостната ни политика във връзка с рационализация на учебни заведения и детски градини и опазване на старите здания с историческо значение за града – сподели кметът Фандъкова. – След реконструкцията на остарялата постройка, 43. учебно заведение ще има нови 6 класни стаи и физкултурен салон. Това ще разреши да бъде разширено учебното заведение и последователно да премине към едносменен режим на работа“ – уточни също кметът Фандъкова.

Сградата на 43-то учебно заведение „ Христо Смирненски “ е една от най-старите учебни здания. Построена е при започване на XX век и е удостоверение за предишното на града и в частност на регион „Илинден“, тъй като е строена от македонската общественост в региона.

Като архитектура постройката е неповторима. Фасадите сполучливо съчетават детайли, присъщи на българската възрожденска архитектура, типичен архитектурни елементи и орнаменти, присъщи за модерния по това време жанр сецесион.

„Въпреки че постройката публично няма статут на монумент на културата, нашето отношение към нея е като към монумент и всичко се запазва“ – сподели арх. Тилев. „Предвиждаме да желаяме статут на сградата“ – разгласи кметът Фандъкова.

С реконструкцията се извършват действия съгласно актуалните условия за енергийна успеваемост, цялостна реорганизация на всички фасади, нови сградни съоръжения, налична среда с асансьор.

Детайлите от архитектурата на фасадата на учебното заведение като фонтоните и арките се възвръщат на място и по подробност, изясни проектантът.

Строителните действия би трябвало да бъдат приключени до началото на новата образователна година, а до края на 2018 година приключват ремонтите на пет обекта – учебни заведения и детски градини, които също се реконструират по програмата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР