„ГЕРБ приеха промените за ТОЛ системата и винетките, но мнозинството

...
„ГЕРБ приеха промените за ТОЛ системата и винетките, но мнозинството
Коментари Харесай

Георги Свиленски: ГЕРБ приеха промените за ТОЛ системата и винетките, но българските граждани не ги възприемат

„ГЕРБ одобриха измененията за ТОЛ системата и винетките, само че болшинството от българските жители не ги възприемат“. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на конференция в централата на партията. Той акцентира, че Българска социалистическа партия е била поредна за въвеждането на ТОЛ системата и е отстоявала мнението, че този спор би трябвало да бъде извършен в Народното събрание, с цел да не се стига до обстановката от последните дни. „На 31-ви декември вкарваме Северната дъга в листата, на 2-ри януари я изваждаме и споделяме на кметовете: „Предлагайте кои пътища да бъдат извадени. Кой даде право на един шеф в едно държавно ТОЛ ръководство да споделя на цяла България да не съблюдават закона и да споделя – „До 15-ти януари не си купувайте винетки“; на Управителния съвет да споделят: „До 25-ти няма да проверяваме“? Кой ще заплати тези пари на българския бюджет?“, попита той.

Свиленски напомни, че един министър на районното развиване пое странна морална отговорност- като стана зам.-министър на районното развиване, за да довърши построяването на ТОЛ системата и резултатът е очевиден. „Този зам.-министър ще продължи ли да носи тази отговорност?“, попита той. Отново невъзможността за закупуване на винетки социалистът попита- за какво е трябвало да пристигна 1-ви, 2-ри януари, с цел да се сетят ръководещите, че на бензиностанциите няма от къде да се купят винетки.

Георги Свиленски акцентира, че при определянето на цените на винетките едни общини ще кажат, че ще са им високи цените, а други, че са им ниски. „Тогава отново министър-председателят еднолично ли ще дефинира за кой път -колко да бъде цената? Това няма ли да се трансформира в инструмент за наказване за непослушни общини? Как въобще той си разрешава да слага въпросите за вкарване и изкарване на пътищата? Къде са правилата и разпоредбите, по които пътищата ще бъдат определяни?“, попита той. Зам.-председателят на ПГ на левицата напомни, че един министър е говорел, че пътищата с неприятно качество няма да се таксуват и попита- това също еднолично министър- ръководителят ли го дефинира.
„Г-н Борисов е факир по темата- „Когато с нещо не мога да се оправя, да го трансферира на някой различен “, като случая със Северната дъга – „Прехвърляме я на общината, вие си я поддържайте“. Очаквам в скоро време министър-председателят да трансферира страната да някого, тъй като не може да я управлява“, разяснява той. По думите му по тази причина при започване на процеса по стартирането на ТОЛ системата Българска социалистическа партия алармира Министерския съвет да влезе във функционалностите си. „Не може на 3 разисквания в Народно събрание министърът на районното развиване да седи, да слуша и да не отговори на нито един въпрос “, сподели Свиленски. „Правителството би трябвало час по-скоро да освободи страната от своето ръководство, тъй като основава проблеми от първият ден на всяка година“, безапелационен бе той.

„Проблемите с електронната винетка са показателни за метода, по който се прави електронно ръководство в България“, съобщи националният представител от левицата Димитър Данчев. По думите му за следващ път се прави една система за милиони левове, без да е направена каквато и да е било оценка за влияние и да бъдат потърсени, конкретизирани и отстранени вероятните недостатъци в системата. Според него за следващ път сме свидетели- по какъв начин една система се прави сама за себе си, без да има каквато и да е връзка с останалите системи на електронното ръководство – системата за електронните разплащания и система за електронното връчване “ „Къде в тази обстановка е господин Томислав Дончев, отговорникът за електронното ръководство у нас, с присъщия му оптимизъм, с цел да ни обясни- какво се случва с архитектурата на електронното ръководство? Къде е тази архитектура и къде в нея попада системата за електронната винетка? Какво се случва въобще с електронното ръководство у нас? Или тази архитектура се намира някъде, където си подпират в министерството краката на столовете?“, попита Данчев и акцентира, че имаме безапелационен неуспех във въвеждането на една обикновена и не толкоз скъпо струваща електронна система.

„От месец юли неведнъж поставяхме въпроса- по какъв начин през регулацията на градовете, през които минават държавните пътища, хората ще заплащат или електронната винетка, или идната ТОЛ система“, съобщи националният представител Дора Янкова. Тя означи, че отговорите постоянно са били: „ Ще го уредим някак си, не се тормозете. Това е наше решение “. През юли месец ние предупредихме, че за началото на 2019 година държавното управление няма да бъде готово с въвеждането на електронните винетки и ТОЛ системата“, сподели тя. Янкова напомни, че за три години е трябвало да има основана работна група -от ноември 2015 година до момента, която междуинституционално да провежда въвеждането на електронните винетки и ТОЛ системата. ГЕРБ се разбързаха от юли и в този момент – нищо. По думите й това, което се е случило в диалога сред общините и държавното управление, е едно жестоко нарушение на правилата на действието на държавността, на републиканските пътища, на стандартите и като цяло на ръководството на страната и действието на обществената държавна инфраструктура. „Няма по какъв начин автомагистрала, първокачествен, второразреден и третокласен път да го нарежеш – едното парче на страната, другото на общината“, съобщи тя и акцентира, че когато общините са сложили въпроса- дали ще има средства за поддръжка на тази инфраструктура, отговорът е бил- не. „Отговорност би трябвало да се носи на първо място от тези, които въвеждаха електронната винетка и ТОЛ системата – Министерство на регионалното развитие и АПИ, само че отговорността е и държавна “, заключи Дора Янкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР