– Г-н Христов, преди дни направихте равносметка на третата година

...
– Г-н Христов, преди дни направихте равносметка на третата година
Коментари Харесай

Любомир Христов, кмет на Шумен, пред „Труд“: Свършихме неща, за които десетилетия само се говори

– Г-н Христов, преди дни направихте равносметка на третата година от мандата си. Казахте „Удовлетворен съм“. Кое от всичко свършено бихте откроили?
– Без непотребна невзискателност бих желал да кажа, че с помощта на напъните на общината и управлението на Индустриалния парк в него към този момент има 17 нови вложители, от които двама клас А. Когато станах кмет, в парка заварих единствено две компании. Сега в построяването на новите производства и на новата подзона С са вложени близо 80 млн. лв..

– За всеки градоначалник доста значимо е и финансовото положение на общината. Има ли Шумен неизплатени отговорности?
– Благодарение на наложената финансова дисциплинираност, съумяваме да погасяваме в точния момент вноските си по заеми и извънсъдебни съглашения, получени в завещание. Задълженията ни към 31 октомври са в размер на 13 701 185 лева В интервала от края на 2015 година до 2018 година са погасени повече от 26 млн.лв. Правя конкретизиране, че задълженията ни бяха нарастнали до над 38 милиона, поради искове по плана за Водния цикъл. Санкциите за неприятно изпълнени планове от предходния програмен интервал не престават и до момента, за жалост. Казвам го, тъй като единствено с рационалното ориентиране на средствата от бюджета можем по едно и също време да плащаме тези големи отговорности, които са половината от бюджета ни. Едновременно с това съумяваме и да влагаме в възстановяване на инфраструктурата на града.

-Кои са най-важните осъществени обекти?
-Горд съм, че построихме „ Арена Шумен “. В региона изградихме две нови кръгови кръстовища, разширихме уличното платно, направихме нови тротоари, осветяване, съвременни автобусни спирки, нова канализация по ул. „ Перуника “. От близо половин година тази част на града се трансформира в една от най-посещаваните. От откриването й до момента всяка седмица там се организират разнообразни събития, а паркът край залата постоянно е цялостен с деца и възрастни.

– Да, това е видно и за гостите на Шумен при входа от Пети километър, само че по какъв начин оценявате благоустрояването във вътрешността?
– За по-малко от година има десетки напълно актуализирани улици и основани зони за отдих. С близо 7,2 млн.лв. извършихме цялостната рехабилитация на ул. „ Тича “, на северния тротоар на ул. „ Съединение “, на зелените площи към ДКЦ-1, благоустроихме кв. „ Тракия “, където са построени и несъществували преди този момент тротоари, ремонтирахме региона на ул. „ Станционна “. Общо 40 000 кв.м. паркове, тротоари, улици, междублокови пространства и детски площадки са рехабилитирани с пари от Оперативна програма „ Региони в напредък “.

От бюджета на общината сме вложили близо 2 млн.лв. в поправки и изцяло преасфалтиране на улици, както в града, по този начин и по селата. Основно бе възобновен и общинският път Мътница – Царев брод, Царев брод – Велино. Направихме над 5 000 кв.м. тротоарни настилки и изградихме 300 нови безвъзмездни места за паркиране в разнообразни региони. Създадохме 15 детски и фитнес площадки. В продължение на три години общината отделя по 200 000 лева годишно за нови площадки. Тече и изцяло възобновяване на 4 учебни заведения в града.

– От лятото ново общинско дружество „ Чистота “ пое сметосъбирането в северната част на града. Създаването му бе една от упоритостите ви, по какъв начин оценявате изгодите за шуменци?
– Предприятието към този момент е оборудвано с нужната техника. Имаме профилиран автомобил за оросяване и измиване, фадрома, самосвал и три вариопреси на обща стойност 1 386 480 лева Започнахме и поетапното слагане на контейнери вид „ Бобър “. Закупили сме общо 725 нови съда. В сдружението работят 90 души и се надявам, че ще можем по-бързо да се оправяме със отговорностите по разчистване, ще бъдем по-гъвкави и маневрени. Създадохме и ново общинско строително дружество, за което също отделяме средства за съоръжение годишно. През 2018-та взехме техника за 65 000 лева Сега вършим бюджета за идната и предвиждаме закупуване на екскаватор и машини за осъществяване на пътни поправки.

– Значи, промяната ви в предприятията даде добър резултат?
– Преструктурирането имаше несъмнено позитивен резултат – в този момент строителното дружество се занимава единствено със строителство, другото – единствено с разчистване, третото единствено с поддържане на паркове и градини. Когато пристигнах в общината, във всяко дружество имаше по 7 – 8 строителни служащи. Ние ги обединихме в едно и в този момент строителното дружество прави общинските поправки. Така се работи по-лесно и по-прозрачно, активността се управлява по-добре, уплътнява се оптимално работното време, понижават се разноските. Можем доста по-бързо и елементарно да реагираме при недобре осъществени поправки и некачествено осъществяване.

– Кои са предпочитаните задания за 2019?
– Очакваме решение от АОП по отношение на обявлението за реализатор на пречиствателната станция за питейни води в Шумен. През тези 3 години преминахме през няколко значими стадия, без които бе немислимо построяването на оборудването. Не ми е елементарно да го кажа, само че какво са въпреки всичко три на фона на 35 години безучастие и уповавам се, че шуменци го схващат. От първия ден на моя мандат досега свършихме това, за което единствено се приказва няколко десетилетия, като се стартира от подготовката на работния план и по-късно включване в районните прединвестиционни изследвания. Трябваше да подкрепим бизнес-плана на ВиК – едно извънредно тежко решение, тъй като бе обвързвано с нарастване цената на водата. Поиска го операторът, тъй като без това нямаше да можем да стартираме плана. В момента изчакваме да преминат всички процедури в Агенцията и се надявам 2019-та да създадем първата копка. 23 млн. лева, нужни за създаване на пречиствателната станция, са обезпечени от Оперативна програма „ Околна среда “. Отделно ще бъде планиран и построен нов довеждащ тръбопровод от бент. „ Тича “. Този план е още по-мащабен, ще коства 60 млн. лева Знаете, че без подмяната му няма по какъв начин да бъде решен въпросът с водоснабдяването на града и прилежащите общини, тъй като загубите по трасето тук-там стигат до 80%.

– Другият огромен проблем е и осветлението?
– Да, другият ни огромен план е обвързван с възобновяване на уличното осветяване за 2 434 800 лева Това са пари от общинския бюджет. Реконструкцията към този момент стартира от Пети километър – от няколко седмици се поставят новите кабели, инсталират се LED осветителни тела. Подменят се мантинелите по пътя, реновираха се зелените пространства. Сигурен съм, че източният вход към града скоро ще добие нов тип, ще е ярко и ще основава прелестно възприятие у всеки, който влиза в Шумен. Продължаваме по ул. „ Марица “, около Томбул джамия и по бул. „ Симеон Велики “ към изхода за Варна. Проектът ни включва и кварталите.

– А Старческият дом по кое време?
– В момента тече процедура по желание на реализатор за дострояване на дома за остарели хора. 1 500 000 лева са обезпечени от държавния бюджет. Смятам, че в края на 2019 възрастните хора ще бъдат преместени в новата постройка, която се намира на територията на бившето отделение на КЕЧ. Започваме и строителство на 2 жилищни блока с 50 жилището, които ще бъдат предоставени като обществени жилища. Проектът е за близо 3 млн. лева по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Удовлетворен съм, тъй като, когато се кандидатирах за кмет, дадох обещание, че ще направя всичко, което е по силите ми, с цел да стартира строителството на пречиствателна станция, да приключим реконструкцията на дома за остарели хора и да рехабилитираме остарялото улично осветяване. Всичко това към този момент се осъществя. Промяната на Шумен е забележима и ни задължава да следваме целите си в тази посока още по-енергично. Предстои и още доста работа, в случай че желаеме да наваксаме пропуснатото и същински да усетим, че живеем в един по-модерен, комфортен и прелъстителен град.

Нашият посетител
Любомир Христов/ГЕРБ/ е кмет на Шумен от ноември 2015 година Възпитаник на Висшето военно учебно заведение в родния си град. С над 30 година стаж в системата на Министерство на вътрешните работи, специализации в Академията на ФБР в Будапеща, Унгария и МАПО-САЩ, Ню Мексико, някогашен шеф на ОДМВР-Шумен. Депутат в две национални събрания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР