80% от сградите нямат защита срещу мълнии. Това твърдят експерти.

...
80% от сградите нямат защита срещу мълнии. Това твърдят експерти.
Коментари Харесай

Експерти: 80% от сградите нямат защита срещу мълнии

80% от постройките нямат отбрана против мълнии. Това настояват специалисти. Оказва се, че никой не управлява изрядни ли са мълниезащитните съоръжения, построени преди десетилетия, показва NOVA.
Проблемът визира основно старите блокове. При новото строителство, обектът не може да получи Акт 16, без да има изрядна отбрана от мълнии. При панелните блокове обаче през годините никой не следи дали гръмоотводите са изрядни и дали изобщо ги има. Въпреки че Регионалното министерство има разпоредба, става известно че не е ясно кой следи за нейното съблюдаване.
Как да се пазим от мълнии Министерството на районното развиване и благоустройството е разписало в разпоредба, призната през 2010 година Към нея обаче не е основана конструкция, която да я ползва. Задължението по спазването е поверено напълно на тези, които употребяват постройките.
За да се подсигурява сигурността, мълниезащитната апаратура би трябвало да върви по постройката, както хоризонтално по този начин и отвесно.
„ Има много блокове, които имат един кол забит на средата и хората си мислят, че има мълниезащита, само че действително блокът не е защитен”, изясни специалистът по мълниезащитни системи Ернесто Стефанов.
От Министерство на регионалното развитие разясниха, че кметовете по места, можели да изискват поправки.
„ Отговорност на притежателите на постройките е. Ако беше отговорност на Столична община, ние щяхме да сме подхванали нещо. Не разбирам за какво това е подобен жив интерес в случай, че от всички случаи, за които съм чул до момента нито един потърпевш не е бил в сградата”, сподели Владимир Калинов от Направление „ Архитектура и градоустройство” в Столичната община.
За да не се стига до произшествия, специалистите желаят надзор и санкции.
„ Глоби не съм чул. Аз съм 13 години в България, не съм чул да има институция, която да постанова глоби”, уточни Ернесто Стефанов.
И до момента в който се посочи по какъв начин ще се изчистят нередностите. Експертите поучават при стихия с гръмотевици използвайте правилото „ 30-30 “- пребройте секундите от визията на светкавицата и чуването на гърма. Ако времето е по-малко от 30 секунди, би трябвало да намерите безвредно място.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР