80-годишнината от влизането на първия влак в гара Белица бе

...
80-годишнината от влизането на първия влак в гара Белица бе
Коментари Харесай

С арка, молебен и изложба честваха 80 г. на теснолинейката до Белица

80-годишнината от влизането на първия трен в гара Белица бе празнуван на гарата в градчето сред Рила и Родопите, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

На днешния ден през 1939 година е пуснат в употреба секторът от теснолинейката от Чепино до Белица. Парният трен влиза през арка в гарата, ръководен от цар Борис Трети.

В 12.30 ч. през днешния ден трен „ Родопи “, декориран с националния трикольор на локомотива, влезе тържествено в гара Белица. Това стана през арка с надпис: „ От Марица през Родопите към Пирина и Места “, същият както на 30 юли 1939 година.

Машинистите, които през днешния ден нямаха нищо общо с царя, бяха нагостени с пита и мед, и след къс престой, влакът продължи към крайната си спирка – Добринище, а на перона стартира тържествената стратегия. 25-минутно слово държа Кристиан Ваклинов – ръководител на сдружението и избавител на теснолинейката, която през 2014 година трябваше да бъде закрита.

Ваклинов прочете историята на тържествата, почнали преди 80 година на гара Чепино, през днешния ден квартал на Велинград. След идването на влака на Чепино, с коли идват цар Борис Трети, кралица Йоана, принц Кирил и всички министри без този на войната.

След тържеството персонално царят поема ръководството на влака по 42-километровото разстояние до Белица, най-красивата жп-линия в България.

При идването на гара Белица царят е посрещнат по остарял български бит, речи държат той и Владимир Аврамов – министър на железниците.

Ваклинов прочете истинските речи на двамата, след което напомни разрухата на жп-трасето в интервала 1990-2005 година, когато са закрити гари, нарязани локомотиви и вагони. Ваклинов непретенциозно пропусна да каже, че е спасителят на теснолинейката.

След това ръководителят на сдружението прочете стотина имена на железничари, обслужвали трасето на теснолинейката от Септември до Добринище.

Отец Данаил от прилежащия град Якоруда отслужи молебен за здраве на пътуващите и работещите по теснолинейката, около която са останали едвам 12 гари.

След молебена отец Данаил благодари на машинистите и състава на теснолинейката, возещи хората от региона за1 лев.

Възпоменателното честване бе по самодейност на гражданско съдружие “За теснолинейката ”, проведено от общината и спасителят на теснолинейката Кристиан Ваклинов. Програма изнесоха самодейците от читалище “Искра ” от с. Горно Краище, а уредниците бяха обезпечили храна на присъстващите на възпоменателното събитие. На гарата бе подредена галерия от 8 фотоса от тържествата тук преди 80 години. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР