8-партиен ще бъде следващият парламент с първа политическа сила ГЕРБ-СДС.

...
8-партиен ще бъде следващият парламент с първа политическа сила ГЕРБ-СДС.
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: 26 на сто от решилите да гласуват още не знаят за кого

8-партиен ще бъде идващият парламент с първа политическа мощ ГЕРБ-СДС. Това сочат данните на ново проучване на „ Арфа рисърч “ за публичните настройки в навечерието на изборите.

Изследването е напълно прясно – извършено в интервала 25-27 септември измежду 1025 пълнолетни българи от цялата страна. Информацията е събрана по метода на директното стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Наблюдава се лека готовност измежду твърдите симпатизанти на ГЕРБ и леко нарастване на % дали своят вот за тях – 25,2%, разяснява в „ Тази заран “ социологът Боряна Димитрова.

Втора политическа мощ е „ Продължаваме промяната “ с 16,5% поддръжка. Според изследването на „ Алфа рисърч “ трети са Движение за права и свободи с 13,1% поддръжка, следвани компактно от „ Възраждане “ с 11%. Българска социалистическа партия става пета политическа мощ с 10,2% поддръжка, а след тях е„ Демократична България “ с 8,4%.

На ръба са „ Български напредък “ и „ ИТН “ – надлежно с 4,4% и 4% поддръжка. Социологът посочи, че „ Продължаваме промяната “ има към себе си външна страна от колебаещи се гласоподаватели. В взаимозависимост от това дали те ще могат да ги привлекат ще зависи амплитудата на тази партия.

Очаква се изборната интензивност да е към 45%. Социолозите обаче чакат даже да е по-ниска. От тях 75% са решили за кого да гласоподават. 25% споделят, че сигурно ще гласоподават, само че се двоумят сред две партии.

По думите на Боряна Димитрова акцията не е довела до повишаване на желанието на гласоподаване, нито пък до одобряване на безапелационен избор на българите.

„ Налице е висока подвижност измежду българските гласоподаватели, отчаяние от към този момент направени избори и ниско доверие към политическите представители, което дава опция за разбъркване в една условна ранглиста на електоралните желания “, разясни социологът.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР