8 август е Международният ден на котките.Котките са едни от

...
8 август е Международният ден на котките.Котките са едни от
Коментари Харесай

В Международния ден на котките: Забавни и любопитни факти за пухкавите сладури

8 август е Международният ден на котките.

Котките са едни от най-умните и едни от най-ранно опитомените за домакински любим животни . Опитомяването им стартира още преди 8000 години. В Древен Египет котките били обожествявани. Древните египтяни са първите, които опитомяват котките, с цел да ги употребяват за битка с вредителите. Тези пухкави сладури си имат и още един ден – Световният ден на котката се празнува на 1 март.

По случай Международен ден на котката ви предлагаме няколко любопитни обстоятелството за обичаните на мнозина създания.

 chess rook Генетичните корени на домашната котка могат да бъдат проследени до Близкия изток. Изследване е открило значително подобие сред тяхната ДНК и тази на диви котки, обитавали Израел, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия.
 chess rook Котките разчитат на извънреден слух . Това частично се дължи на обстоятелството, че имат 32 разнообразни мускула в ушите.
 chess rook Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички измежду тях страдат от загуба на слуха. Според проучване на експерти от университета " Корнел " сред 65 и 85 % от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.
 chess rook Ако човек живее самичък с котка и се спомине , питомката му евентуално няма да се посвени да си устрои гуляй с тялото му, за разлика от кучето, което ще бди гладно край натрупа.

 chess rook Най-голямата домашна котка в света с дължина близо 123 сантиметра е Стюи от породата Мейн Куун.
 chess rook Котарак на име Оскар , който живее в дом за възрастни хора в Роуд айлънд, е предсказал гибелта на 25 жители, демонстрирайки внимание и угриженост преди кончината им. Според експертите умиращото тяло излъчва миризма, към която котките са изключително чувствителни.
 chess rook Ветеринарите съпоставят рязането на котешките нокти с ампутирането на крак.
 chess rook Котките " проспиват " към 70 % от живота си. За съпоставяне - единствено 30 % от човешкия живот минава в сън.
 chess rook Когато са будни , котките отделят огромната част от времето на тоалета си.
 Котки котенца www.istockphoto.com
 chess rook Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света - 38 години.
 chess rook През 1837 година в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че самодейността не сработва.
 chess rook Президентът Ейбрахам Линкълн дотам е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси постоянно са се хранили на трапезата.
 chess rook Котките се потят посредством лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и употребяват тъпченето и драскането, с цел да маркират територията си.
 chess rook Маслините " подлудяват " писаните, защото съдържат сходно химично съединяване с котешката трева.
 chess rook Възможно ли е котките съзнателно да подценяват стопаните си? Според създателите на японско проучване отговорът е " Да ". Изследователите са открили, че писаните разпознават гласовете на притежателите си и могат да решат преднамерено да ги пренебрегват.
 chess rook Котките не са в положение да усетят сладкия усет, защото нямат съответните рецептори.
 chess rook Десетгодишно изследване на експерти от университета на Минесота е открило, че за притежателите на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 % по-нисък.
 chess rook Актьорът Никълъс Кейдж разкри преди време пред водещия на ток шоу Дейвид Летърман по какъв начин с котката му един път споделили халюциногенни гъби и с часове лежали и се взирали един в различен.
 chess rook Котките калико съвсем постоянно са женски.

 chess rook Рижавите котки нормално са мъжки.
 chess rook При множеството женски котки преобладаваща е дясната лапа, а при мъжките - лявата.
 chess rook Ермитажът в Санкт Петербург , Русия, разчита на 70 бездомни котки, наети да управляват популацията на мишките и да им пречат да гризат творбите на изкуството.
 chess rook В реалност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света със всекидневните визити в продължение на година на гроба на стопанина си.
 Котки котенца www.istockphoto.com
 chess rook Въпреки всеобщо публикуваното разбиране , че котките обичат мляко, в реалност те страдат от нетърпимост към лактоза.
 chess rook Котките са извънредно положителни манипулатори . Когато обезверено се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки рев.
Котките не мъркат единствено когато са щастливи, само че и с цел да алармират стрес и боязън. Най-интересното е, че мъркането им с периодичност 27 херца е потребно за здравето на костите им.
 chess rook Котките от време на време страдат от зъбобол , което ги прави ядосани.
 chess rook През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.
 chess rook Черните котки , които плашат мнозина, са считани за късметлийски в Англия, Ирландия и елементи от Азия.
 chess rook Котките са отговорни за погубването на 33 разнообразни типа животни. Пухкавите убийци лишават живота на 2,4 милиона птици годишно.
 chess rook Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни непрекъснато да " висят " на слънце. За това им държание има научно пояснение - слънчевата топлота оказва помощ на писаните да пестят сила за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им обезпечават леговище и им припомнят за живота в естествена среда, котките са " луди " по кутии.
 Улична превъзходна маца умерено влезе в родилното на болница, с цел да я обслужат IStock
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР