77-годишната Янка Морчева дари черния дроб на сина си, за

...
77-годишната Янка Морчева дари черния дроб на сина си, за
Коментари Харесай

Янка, която дари органи от внука си, сега стори това и с черния дроб от сина си

77-годишната Янка Морчева подари черния дроб на сина си, с цел да бъде трансплантиран и да избави човек.

" Ще подема нова идея. Когато лекарите са уверени изцяло, че пациентът няма да оживее и околните са съгласни, за какво би трябвало да се чака, а не вземат органите, до момента в който са здрави и ще спасят други хора? ", пита дамата.

Янка Морчева от село Леденик трогна цяла България предишния декември, когато взе участие в телевизионната игра “Стани богат ”, с цел да завоюва пари за надгробен монумент на своя 21-годишен внук.

На 7 март 2022 година младежът, студент по компютърни технологии, изпадна в мозъчна гибел във великотърновската болница след тежка черепно-мозъчна контузия.

Близките му подариха органите и съумяха да дадат късмет за нов живот на трима души.

“Така разбирам аз възкръсването. Да дариш, вместо да заровиш здрави органи да гният в земята, в случай че има късмет да оказват помощ даже на един човек да живее. Чрез него ще живее и парченце от нашия Тошко, сподели тогава баба Янка пред “24 часа ”.

Оказа се, че за година пенсионерката за повторно е била изправена пред голямото тестване да подари органите на неин непосредствен. След внука и синът изпаднал в мозъчна гибел.

Той е донорът, с чийто орган е осъществена преди дни първата чернодробна трансплантация за 2023 година във ВМА, разкри пред “24 часа ” Янка Морчева.

58-годишният Ивайло Иванов, синът на Янка от първия брак, избавил мъж на неговата възраст с черния си дроб. Мъжът живеел при майка си и природената си сестра Милкана - майка на умрелия Тошко, в село Леденик, само че напоследък излязъл на квартира в прилежащото село Беляковец.

Негов другар, нощен надзирател, всяка заран, като се прибирал от работа, се отбивал и си пиели кафето дружно. На 22 март към 7,15 ч отваря вратата и го вижда паднал на земята в безсъзнание.

От Бърза помощ незабавно пристигнали, само че той по този начин и не се върна в схващане - солиден мозъчен кръвоизлив, споделя с прекъсвания баба Янка.

Ивайло имал брачна половинка, работела в Гърция от години. Той опитвал разнообразни неща - първо като строителен бизнесмен имал компания с 5-6 служащи, само че банкрутирал.

После ходил на гурбет в Германия, Нидерландия, само че се прибрал в България.

Последния месец беше без работа и някак му се струпаха нещата, беше и с високо кръвно. Стана по този начин, че момчето от Полски Тръмбеш, което катастрофира край Търново и умря преди дни, е внук на негова първа братовчедка. Идва си при нас в събота, преди да получи инсулта, и споделя: “Боже, за какво тези младите деца си отпътуват, а ние живеем?, спомня си последната им среща старата жена.

Така още веднъж се озовали пред търновската реанимация. За повторно чули от лекарите най-мрачната прогноза.

“Приет е в кома с солиден кръвоизлив и доста високо кръвно 220/150. Хипертоник, може би не е направлявал добре кръвното си. На 26 март бе установена мозъчна гибел.

Още първоначално околните ме попитаха може ли да стане донор,

Баба Янка потегли от " Стани богат " с 3000 лева за паметна плоча на внука, чиито органи дарили, откакто шансът да оцелее е най-малък. Това е допустимо само след определяне на мозъчна гибел от комисията от трима лекари и в никакъв различен случай ”, описа координаторът по донорство в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” доктор Сибила Маринова.

След откритото умиране на мозъка нещата били повече от ясни, а решението - от дълго време взето. Понеже кръвта му е В (-), им споделили, че е допустимо даже да няма подобаващ реципиент с тази рядка кръвна група, само че се намерил съчетаем.

Вечерта на 26 март екип на ВМА каца на летище Горна Оряховица с военния “Спартан ” от състава на 16-а авиационна база на Военновъздушни сили, с цел да извърши експлантацията на черния дроб.

Трансплантацията е почнала късно вечерта на същия ден и траяла към 7 ч. Била е механически по-сложна поради тежкото положение на реципиента, който е бил в доста напреднал етап на чернодробно заболяване, разяснява доцент Васил Михайлов, началник на екипа, направил интервенцията.

От ВМА оповестиха във вторник, че сега пациентът е в положително положение, екстубиран, контактен и съответен.

Разбрах, че другият мъж е бил доста зле, извадил е огромен шанс с Ивайло. Във вторник ми се обади дъщерята, с цел да ме зарадва, че пациентът е приел черния дроб и е добре. За нас това е наслада, намира разтуха в нещастието си баба Янка. Но не е удовлетворена, че единствено един човешки живот е избавен с органите на сина й.

Според нея бъбреците също били положителни за трансплантация, само че до момента в който чакат развиването на положението му и констатирането на мозъчна гибел, станали негодни.

Казах си: “Господи, ще би трябвало да подема нова идея. Когато лекарите имат цялостната убеденост, че той няма да оживее и околните му са съгласни, за какво би трябвало да се чака? Трима индивида щяха да бъдат избавени.

Законът би трябвало да се промени, най-малко когато околните са съгласни. Няма никакво състрадание, никаква човечност в това нито за индивида, който ще оставят да си почине, нито за тези, на които може да даде живот, споделя Янка Морчева.

“Само черният дроб беше кадърен, пациентът бе с редица заболявания, хипертоник от 10 година Бъбреците не бяха годни, бъбречната функционалност стартира да се утежнява. Не можем да дадем орган, който не действа добре ”, изясни доктор Маринова.

Тя за повторно е съпричастна с потресаващата покруса и силата на духа у тези хора. Разбира реакцията на Янка, само че е безапелационна, че законът е добър и е невероятно да се вземат органи от жив човек, въпреки и възможностите му да оцелее да са нулеви.

Тялото на Ивайло към момента не е заровено. Дадено е за кремиране, тъй като няма място в фамилния гроб. Там са положени Тошко и дядо му, а баба Янка желае той да е при тях. Надяват се кремацията да стане скоро, с цел да може погребението да е в събота. Иначе ще остане за понеделник, тъй като на изборите няма по какъв начин.

Длъжна съм да съм мощна, тъй като имам цел - да ме чуят, че законът би трябвало да се промени, споделя Янка Морчева. Предишната цел - да завоюва в “Стани богат ”, с цел да постави монумент на гроба на внука си, избавил трима с органите си, към този момент е изпълнена.

Получила е извоюваните 3000 лева от предаването и Тошко има монумент сърце с ангел.

Сложихме го на панихидата за 1 година от гибелта му, пристигнаха приятелите му, както преди.

След предаването през декември м.г. баба Янка описа по какъв начин всяка нощ се будела и започвала да мисли по какъв начин да му се направи незабравим знак.

Майка му има да изплаща заем, с моята пенсия за на никое място не е. Казах си, че единственото е да играя в “Стани богат ”. Реших да им напиша писмо, не на мейл, а на хартия. Изпратих го в плик по пощата. Писах, че съм сигурна, че най-малко едни 1000 лева ще изкарам, описа баба Янка.

Първоначално всички вкъщи се подигравали, че никой няма да обърне внимание на писмото.

И през днешния ден в голямата си болежка си спомня думите на Тошко: “Аз, бабо, няма да умра. Ти ще ме подариш на някого и аз ще съм жив. ”
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР