77-годишна жена от Ямбол с тежък мозъчен инсулт беше спасена

...
77-годишна жена от Ямбол с тежък мозъчен инсулт беше спасена
Коментари Харесай

Спасиха 77-годишна жена с исхемичен мозъчен инсулт чрез локална фибролиза

77-годишна жена от Ямбол с тежък мозъчен инсулт беше избавена в понеделник вечерта в Инвазивния център на Болница „ Тракия “ в Стара Загора. Чрез използване на местна фибролиза лекарите съумяват да отпушат проблематичната мозъчна артерия по неоперативен път.

Жената получава инсулта към 17,10 ч. и е превозена с кола за спешна помощ в Болница „ Тракия “ в към 21 часа. Приета е по неотложност с изцяло неподвижни леви крайник и ръка в резултат на инсулта. „ Състоянието предполагаше сериозен риск за живота на пациентката, само че бързо поставената диагноза и бързото и превозване по 100-километровата права сред Ямбол и Стара Загора ни разрешиха да използван най-съвременното лекуване при сходни положения “, сподели доктор Борислав Борисов, шеф Кардиологично поделение в Болница „ Тракия “.

Лекарите проникват до мястото на запушването посредством специфични катетри през артерия в крайници на пациентката, достигайки до проблематичната мозъчна артерия. Използват специфичната функционалност субтракция на ангиографския уред, която дава детайлно изображение на съдовете, потискайки сигнала от всички останали структури – кости, меки тъкани. Извършват суперселективна фибринолиза, като инжектират относително малко количество фибринолитик. Отпушват артерията за малко време. „ За съпоставяне, в случай че се направи венозна фибринолиза, количеството употребен фибринолитик ще бъде много по-голямо, а инжектирането му много по-продължително и респективно ще се позволен повече увреждания в резултат на инсулта “, изясни доктор Борисов.

Още при първия скенер, изработен на пациентката в деня след процедурата, лекарите виждат доста добър резултат. 77-годишната жена към този момент движи обикновено двата си леви крайника, които преди лекуването бяха изцяло неподвижни и даже се храни независимо. „ Всичко това е доста радостно за целия екип, който пое нейния случай “, показва доктор Борисов.

Има доста други пациенти, които биха били подобаващи за сходен тип съвременно, щадящо лекуване. Но с цел да бъдат обхванати те, е нужна на първо място доста добра организация за превозването им допустимо най-бързо след приемане на инсулт, добавя доктор Борисов. „ Времевият прозорец от приемане на инсулта до започване на процедурата в най-хубавия случай е 3 часа. Той може да бъде добър и до 6-ия час, а при някои типове инсулти и до 24-я час. Безспорно за тези процедури има значение и апаратурата, с която се работи, както и консумативите, с които разполага незабавния екип, тъй като те са по-специфични.

Само преди седмица екипът на доктор Борисов е бил на образование в Любляна тъкмо в подобен център за интервенционално лекуване. В центъра в Любляна такива процедури се правят доста постоянно, тъй като е самия развой на диагностициране и превозване на болните е проведен чудесно. Успяват да се вместят в този пай времеви прозорец от 3 часа и имат доста излекувани пациенти. „ Аз считам, че в случай че бъде направена добра организация сред болничната помощ в Стара Загора, Центъра за незабавна здравна помощ, който се отзовава на тел.112 и нашата болница, броят на пациентите, които ще бъдат подобаващи за този тип лекуване на инсултите, ще нарасне неведнъж и лекуването им надлежно ще бъде с доста по-добри резултати “, споделя доктор Борисов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР