77,55 лв. за мегаватчас цена на газа от 1 май

...
77,55 лв. за мегаватчас цена на газа от 1 май
Коментари Харесай

Газът през май с 21% по-евтин от априлския, реши КЕВР

77,55 лева за мегаватчас цена на газа от 1 май утвърди на закрито съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/. Тя е без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на газоразпределителните сдружения и на топлофикациите.

Точно такава цена внесе сутринта през днешния ден и „ Булгаргаз “. Първоначално, на 10 април, компанията внесе предложение за цена през месец май от 90,10 лева за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). На откритото съвещание на 25 април в КЕВР шефът на „ Булгаргаз “ Деница Златева съобщи, че „ към днешна дата цената на природния газ на „ Булгаргаз “ за месец май би била към 80 лева./мвтч, или с близо 18% по-ниска от цената за април “.

Днес компанията предложи, а КЕВР утвърди цена с 21% по-ниска от одобрената за април 2023 година, която беше 98,16 лева./мвтч.

В одобрената цена на природния газ са включени цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи, цена за „ социална доставка “ и съставния елемент за компенсиране на „ Булгаргаз “ ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за май е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB) на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65 % от потреблението на страната за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура „ Булгаргаз “ е сключил за май два контракта с търговци от района за доставка на полутечен природен газ (ВПГ).

„ Благодарение на напъните на „ Булгаргаз “ българските консуматори ще употребяват през м. май природен газ на една доста удобна, доста по-ниска цена. Намалението ще се отрази директно върху всички ползватели на синьо гориво и изключително върху топлофикационните сдружения, при които 70 на 100 от цената се образува от природния газ “, съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов на извършеното на 25 април намерено съвещание. По този метод се обезпечават удобни цени на топлинната сила, което е добра вест за битовите консуматори.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР