760 лв. е минималната заплата на един млад учител, който

...
760 лв. е минималната заплата на един млад учител, който
Коментари Харесай

Красимир Вълчев обеща двойно увеличение на учителските заплати през следващите 4 години

760 лева е минималната заплата на един млад преподавател, който стартира работа. Старшият преподавател получава над 1000 лв.. Около 900 лв. е междинната заплата в системата. Днес младежите по-малко търсят постоянни специалности. Най-голям дефицит имаме на учители по физика и математика. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на БТВ.

Двойно нарастване на учителските заплати през идващите 4 години, даде обещание той.

„ За страдание в идващите десетилетия ние ще имаме дефицит на квалифицирани фрагменти във всички сфери на пазара на труда “, призна той. В идващите години ще се пенсионират над 4000 учители. Не всеки преподавател, достигнал до пенсионна възраст, стопира да работи. До няколко години ще изработим пакет от ограничения за поетапно пенсиониране на учители. Ще се стремил да създадем по този начин, че повече младежи да се включат в системата “.

Предизвикателство пред просветителната система е да не изпуснем нито едно дете, безапелационен бе министър Вълчев. „ Образователната система не трябва да изключва деца. Тя би трябвало да приобщава. Механизмът не е единствено за връщане, а и за задържане. Учителите би трябвало да положат най-много старания за това “.

„ Няма проблем с ТУЕС. Никога не сме имали желание да променим статута на учебното заведение. Радваме се, че имаше подобен проблем, с цел да покажем какво положително учебно заведение имаме. Казусът е бил единствено във връзка с правните отношения на шефа. Никога не е ставало въпрос учебното заведение да не е към Техническия университет “, увери просветният министър.

„ Агресията не може да бъде предотвратена с нормативен акт, а с редица ограничения. Всеки един случай би трябвало да се противодейства. Ще държим виновни учебните управления. Това е огромен проблем и се поставят огромни старания “, сподели още Красимир Вълчев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР