75% от хората получават по 1000 лв. месечна заплата, като

...
75% от хората получават по 1000 лв. месечна заплата, като
Коментари Харесай

Над 100 000 са безработните заради коронавируса

75% от хората получават по 1000 лева месечна заплата, като 25% от тях получават под 450 лв. месечно . Данните показа икономистът Ваня Григорова на полемика, отдадена на обществените и стопански последствия, подбудени от рецесията с ковид.

Средното брутно заплащане по мярката " 60/40 " е 766 лева, а чисто на месец това значи под 600 лева

Сивата стопанска система в частта си на недекларирания труд в страната е голяма. 47% от работодателите и 58% от заетите са в сив бранш в някаква степен , регистрира Григорова.

Икономистът уточни, че резултатите от мярката " 60/40 " са изплатени 19 млн. лева при заделен запас от 1 милиарда лева . За месец март е подкрепена заетостта на 52 397 лица. Само публично безработните са над 100 000 души. Иначе компании, получили подкрепяне, дарявали средства .

" Платихме даренията на олигарсите с публични средства ", безапелационна беше тя.

23 699 са лицата и фамилиите, подкрепени с месечни помощи. За хората в трудоспособна възраст без увреждания, подпомагането е сред 49.50 лева и 75 лева минималното обезщетение са безработица е 9 лв. или към 180 лв. месечно.

Григорова посочи, че по информация от брифингите на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов са подхванати следните ограничения: отсрочване на заплащането на сметките за електричество, бюджетът поема 60% от възнагражденията и осигуровките на работещите хора, еднократна помощ от 375 лв. за майки в неплатен отпуск, в случай че са употребявали заплатен подобен , безлихвени заеми за безработни и други.

30% от семействата са с неплатени сметки за ток. Отпуснати са едвам 2100 безлихвени заеми . Вече има заведени каузи в Комисия за отбрана от дискриминирането (КЗД) за еднократната помощ от 375 лв. .

По думите на Григорова 60 умряли не се равняват на 60 безработни . Така, съгласно нея, първо трябвало да се обърне внимание на хората, които са най-уязвими в актуалната обстановка по време на рецесията. Тя уточни, че по-големият проблем в стопанската система пристигнал от това, че българската стопанска система е доста обвързвана със международната стопанска система .

У нас обичайно сме преди всичко в Европейски Съюз с 32.8% застрашани от беднотия и обществено изключване . Ние не съумяваме да пренаредим класацията, а следваме наклонността в Европейския съюз , заключи Григорова и уточни, че всеки трети български жител е заплашен от беднотия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР