75-годишният писател Салман Рушди, който беше нападнат с нож от

...
75-годишният писател Салман Рушди, който беше нападнат с нож от
Коментари Харесай

Салман Рушди е изгубил зрението на едното си око след нападението

75-годишният публицист Салман Рушди, който беше атакуван с нож от радикализиран млад мъж през август, е претърпял офанзивата с доста тежки пострадвания.

Рушди е изгубил зрението на едното си око и не може да движи едната си ръка поради сериозните си контузии, споделя неговият сътрудник Андрю Уайли в изявление за " Ел Паис ".

" Не вижда с едното си око. Има три съществени рани на врата. Едната му ръка е обездвижена, тъй като са прекратени нервите в горната ѝ част. Има още към 15 рани по гърдите и тялото си ", споделя Уайли.

Той отхвърля да заяви дали Рушди към момента се лекува в болница и не разкрива къде се намира международно известният създател.

" По-важното е, че ще живее ", споделя сътрудникът.

Нападението против Салман Рушди се случи пред очите на публиката на книжовен фестивал в щата Ню Йорк на 12 август.

Животът на писателя е заплашен още от 1988 година, когато иранският аятолах издава фатва, или религиозна възбрана против него, поради романа " Сатанински строфи " - равносилна на смъртна присъда.

24-годишният Хади Матар, който беше упрекнат за опит за ликвидиране на Рушди, не признава виновността си за закононарушението. Матар е роден в Съединени американски щати и е американски жител, само че родителите му са емигранти от Ливан. Семейството му произлиза от район, който се намира покрай границата с Израел и е под мощното въздействие на " Хизбулла " - терористичната формация, подкрепяна от Иран.

Салман Рушди прекарва съвсем 10 години под отбраната на английската полиция поради опасността за живота след фатвата на аятолах Хомейни.

Официално Иран отхвърля да има нещо общо с офанзивата от 12 август, само че управляващите в Техеран не осъдиха държанието на Матар, а го оправдаха с " обидата ", която книгата на Рушди нанесла на мюсюлманите.

Нападателят се намира в затвор в Ню Йорк, където изчаква хода на делото.

Агентът на Рушди разяснява, че няма по какъв начин да се предотврати нахлуване, което той разказва като " тотално ненадейно и нелогично ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР