705 медицински работници от сливенските лечебни заведения чрез подписка изразяват

...
705 медицински работници от сливенските лечебни заведения чрез подписка изразяват
Коментари Харесай

Адв. Мария Петрова: Никой не упреква конкретните медици, а сме срещу абсурдната практика да се връзват бебета

705 медицински служащи от сливенските лечебни заведения посредством подписка показват поддръжка към сътрудниците си от Детското поделение на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ - Сливен във връзка изявления в общественото пространство. Припомням преди седмица там гръмна скандал към това, че в отделението бебетата съвсем непрекъснато стоят вързани с бинтове към кушетките. В Детското отделение  се лекуват деца от областите Сливен, Ямбол Бургас, а за миналата година през него са минали 1 309 пациенти

 Да напомним, че фрагментите се появиха в медиите, след като майка, която престоява с детето си в отделението снима с телефона си стаята с децата . След оповестението на случая от МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ излязоха с декларация , че в лечебните заведения се ползва практиката изтъквам: „ имобилизиране т.е. връзване/ на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лекуване – вършат им се вливки през абокат, в болница. “

  Последва вътрешноболнична инспекция взаимно с РЗИ, Министерство на здравеопазването, а Районната прокуратура самосезира. Възложено бе на ОДМВР да направи инспекция по случая. Тогава ръководителят на локалната организация на Българският лекарски съюз доктор Богдан Сотиров изрази опасения, че след всички офанзиви Сливен има заплаха да остане без детско поделение .

 Снимката е илюстративна

Именно той е основател на последвалата подписка в отбрана на сътрудниците си . Подписали са се лекари, фелдшери, медицински сестри, лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, акушерки и санитари от всички лечебни заведения в града. В подписката те остро осъждат изтъквам „ опитите на някой да прави кариера, публикувайки „ сензационна ”, само че непрофесионална и непроверена информация , уронвайки както престижа на сътрудници, потвърдили своя професионализъм, по този начин и този на здравното заведение. “ След като бе оповестена подписката доктор Богданов съобщи пред БНР:

" Тази подписка беше най-малкото, което може да създадем и което изискуем на нашите сътрудници, които се усещат обидени… Ние не търсим някакъв реванш. Ние всички поддържаме нашите сътрудници - този личен състав на детското поделение е доста добър, тези сътрудници не са върнали нито едно дете от целия район , те са значими за нас ", съобщи доктор Богданов. 
Проверката по случая регионаланата конструкция на Български лекарски съюз не е завършила още. 
 На въпрос дали продължава показаната процедура в Детското поделение и какво в действителност е подхванато там, доктор Богданов разясни, че като приключат инспекциите ще се излезе с публично мнение на болничното заведение.

" Но има правила за Вътрешен ред на болничното заведение и те се съблюдават ", приключи медикът.

На питане на БНР към Районна прокуратура Сливен за информация за хода на инспекцията и дали тя е завършила, само че се оказа, че към момента се обясняват обстоятелствата и ще се наложи да изчакаме законния едномесечен период, с цел да разберем има или няма нарушавания в отделението.

 Университетската болница
Сигналите за връзвани за креватчетата им дребни деца и бебета в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ в Сливен обяснимо заостри публичното внимание, само че и повдига въпроса - случва ли се това и в други лечебни заведения и в случай че е по този начин, при какви условия?

" Връзването на крайника, до момента в който тече системата на бебето или детето, би трябвало да става при изключения . Ние в нашата болница доста разчитаме на родител, който да остава с дедето си, с цел да не постанова това по време на венозно вливане ", разяснява за БНР проф. Иван Иванов , завеждащ Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към  Университеската болница „ Свети Георги “ в Пловдив. Клиниката е една от най-големите в страната и  обслужва  пациенти от цяла  Южна България. " Всъщност има Наредба за краткотрайното физическо ограничаване, призната през 2005 година. Тя е с фокус най-вече върху психиатричните заведения, в които хората могат да навредят на себе си при венозни операции.
Малките деца до известна степен може да се приравнят към това, тъй като могат неумишлено да навредят на здравното си положение, изключително когато дребните пациенти са с тежка дехидратация . Затова и се прави този лековит логаритъм. Защото в случаите на тежка дехидратация, в случай че тя не се лекува, тя е рискова за живота - следва сърдечно - съдов недостиг, потрес и гибел, тъй че,  за дедето е рисково то да няма венозен път ", разясни още доктор Иванов.
По думите му това би трябвало да се ползва допустимо рядко и когато няма компаньон.
" Но при деца в интензинзивно поделение ни се постанова да го прилагаме от време на време. Детето се следи през 15 минути до 30 минути. Дали поврежда душeвността, в случай че се ползва за дълго време, да  - може да се повреди, сподели още лекарят.
 Мария Петрова
" Никой не укорява съответните медици, а ние сме против това, някой да оправдава неуместната процедура да се връзват бебета в 21 век ", разяснява тематиката в " Хоризонт до обед " юрист Мария Петрова.Фондация ЗаДоброто изпратиха писмо до институциите, в което показват отвращение от подобони медицински практики.

" Не спорим въобще дали да бъдат непокътнати периферните венозни източници на бебета и дребните деца, в случай че са в лечебно заведение. Но положителните практики постановат това да става със специфични за задачата шини или пък източникът да не е на крайниците.

Това се позволява съгласно Закона за здравето и въпросната Наредба единствено за лица над 18 години, при лица с психологични проблеми и след решение на комисия. Ако това се ползва, се изисква непрекъснат сестрински пост и наблюдаване. И по тази причина не трябва да си затваряме очите пред положителните медицински практики. А това дали родител може да е постоянно до детето, какво вършим, в случай че майката е в карантина, в случай че има повече от едно дете?

Важно е за мен каква е държавната политика по повод и на опазването на детското здраве, и във връзка с броя на медицинските сестри у нас, концепцията не е и да огорчаваме личния състав на детските заведеиня в провинцията.

Идеята е да не си заравяме " главата в пясъка " и да съблюдаваме положителни медицински практики . Директорът трябваше да излезе и да каже, че се извинява, да каже, че те не разполагат с задоволителен брой медицински сестри, че това е рисково за живота и здравето на тези бебета...Затова страната би трябвало да вземе ограничения и да сътвори стандарт по здравни грижи , с цел да няма компромисно лекуване ", сподели още юрист Петрова за БНР.

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР