700 българки умират всяка година от рак на шийката на

...
700 българки умират всяка година от рак на шийката на
Коментари Харесай

Нивото на политиките за превенция на рака на маточната шийка у нас е на критично ниско ниво

700 българки умират всяка година от рак на шийката на матката, а 1080 са диагностицирани със болестта. Тези данни бяха показани по време на събитието Атласът&Раковият проект, което сплоти едни от най-хубавите експерти в региона на гинекологията, онкологията и имунологията от България и Северна Македония.

Според Атласа равнището на политиките за предварителна защита на рака на маточната шийка у нас е на сериозно ниско равнище

Фокусът на срещата беше представянето на HPV Атласа в България от Европейския парламентарен конгрес за полови и репродуктивни права (EPF). Атласът съпоставя политиките за справяне с човешкия папилома вирус и провокираните от него онкозаболявания в 46 европейски страни.

Според данните, показани от EPF, България се намира на дъното на европейската ранглиста, с имунизационно покритие от 3%.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че като български доктор изпитва позор от посочените данни и невъзможността на България да се оправи с казуса. По думите му казусът не е в здравната страна на полемиката. Той добави, че неналичието на доверие към институциите, в това число и здравните такива, е на " убийствено ниско равнище " и една от основните задания е да се " обърне съзнанието на доста хора. "

Според доктор Александър Симидчиев е извънредно значимо да достигнем до разбирането кои са същинските цели в опазването на здравето. Според него без профилактика ще продължим да бъдем в тежък дефицит на средства, защото голям брой болести се откриват в късна фаза и изискват от ден на ден средства за лекуване. Той добави, че лекарите би трябвало да бъдат подтиквани, с цел да има повече имунизации против рака на шийката на матката. 

От своя страна проф. Владимир Пилософ акцентира, че " от 5-6 години постоянно се разискват проблемите на ваксинопрофилактиката и още в 2017 година предложихме на министерство на опазването на здравето да се създаде стратегия за оптимизация на ваксинопрофилактиката, в която значими точки са:
 Всичко, което би трябвало да знаем за HPV имунизацията Всичко, което би трябвало да знаем за HPV имунизацията
Ваксината е съществена част от профилактиката против човешки папилома вирус (HPV). С нейна помощ могат да бъдат предотвратени редица онколо...

- Необходимост от постоянно проучване на настройките на популацията във връзка с имунизациите. - Въз основа на тези данни да се приготвя всяка година една професионална проваксинална осведомителна кампания;

- Необходимост от включване /както уточни и доцент Кунчев/ належащо е ангажиране на доста значими елементи от обществото в тази идея - Министерство на образованието и науката, общественото министерство включително Държавната организация за протекция на детето, и други. Обществото би трябвало да разбере, че имунизацията не е лекуване, а профилактика;

- Необходимо е особено да се обърне внимание на проблемите с образованието на тази тематика както измежду медицинските експерти, експертите по здравни грижи, само че и учители, публицисти и други групи, които имат отношение към развиването на детето.

Към събитието се причислиха още представители на Литовския и на Румънския парламент, както и на Европейското Дружество по Гинекологична Онкология. Те споделиха мнението си по казуса и обмениха опит и положителни практики за справяне с човешкия папилома вирус и рака на маточната шийка.

Пламена Николова от „ Национална мрежа за децата “ съобщи, че имунизацията против човешкия папилома вирус би трябвало да е наложителна част от националните ракови проекти. Те се сплотиха към концепцията, че основаните зелени коридори за имунизация против Covid-19 би трябвало да се употребяват и за слагане на препоръчителите ваксини, измежду които е и тази против HPV. Според родителите това ще направи имунизацията по-достъпна за тях, а доцент Ангел Кунчев съобщи, че по този метод ваксиналното покритие у нас доста ще се усъвършенства.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР