70 процента от зехтина, продаван във всички страни, изобщо не

...
70 процента от зехтина, продаван във всички страни, изобщо не
Коментари Харесай

Родният зехтин се оказа пълно менте

70 % от зехтина, продаван във всички страни, въобще не е първокласен. Това демонстрира скорошно изследване на американското министерство на земеделието. У нас обаче количеството на менте зехтина може да е още по-голямо, написа 24 часа.

Най-големи далавери се вършат със зехтина, който се води за най-качествен или по този начин наречения екстра върджин. По предписание този тип би трябвало да е подготвен единствено от най-хубавите маслини, като маслото се извлича по машинален път при температура от 27 градуса.

Заради високата цена обаче екстра върджин се създава и от не толкоз подбрани маслини, като в състава на зехтина могат да бъдат открити още слънчогледово или рапично олио.

Преди година родната организация по храните е разкрила в известна верига огромно количество зехтин екстра върджин, който в реалност не бил подобен. След извършено следствие станало ясно, че въпросното масло е постъпвало с цистерни от Гърция и се е бутилирало в пловдивско село.

 Зехтин

Агенцията по храните в България прави инспекции най-много след подадени сигнали от консуматори и поради това до момента не се е състояла всеобща профилирана ревизия на пазара. В Европейския съюз обаче производството и търговията с течното злато е много контролирана.

За зехтина съществуват цели седем регламента. У нас пък нещата, както постоянно, са наобратно и в нито един нормативен акт не написа нещо съответно за зехтина. Ето за какво имаме цялостно съображение да считаме, че количеството на фалшифицираното масло е повече от 70 %.

Показателят, който дефинира качеството на зехтина, е киселинността. Според последния правилник за екстра върджин тя би трябвало да е под 0.8 %. По думите на експертите качественият зехтин може да бъде разпознат по цвета и усета.

Истинското масло би трябвало да е със зеленикав до кафяв цвят, а усетът му се отличавал с горчив колорит. Задължително изискване е субстанцията да ухае на маслини.

Потребителите могат да отгатнат дали един зехтин е първокласен, като го слагат в ледник. Ако той не е менте, след 2-3 часа ще се сгъсти и побелее, а като се извади отново, след няколко часа ще си възвърне първичния тип, изяснява технологът по храните инж. Дробенов.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР