70 на сто, или две трети от българите, трудно покриват

...
70 на сто, или две трети от българите, трудно покриват
Коментари Харесай

Две трети от българите трудно свързват двата края

70 на 100, или две трети от българите, мъчно покриват всекидневните си разноски. Това демонстрира проучване на Националния статистически институт за третото тримесечие на тази година.

В него са се присъединили 5513 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3059 семейства. Делът им продължава да е релативно висок, съвсем без смяна по отношение на предходното тримесечие. С известни усложнения са 36,6% от интервюираните, 21,9% дефинират покриването на всекидневните разноски като мъчно, а 11.6% - като доста мъчно.

За 64,5% от българските семейства приходите са останали без смяна през третото тримесечие по отношение на предходните 12 месеца, като това съставлява понижение с 13,5 процентни пункта по отношение на второто тримесечие на 2023 г.

Увеличение на приходите обаче са показали 31,7% от хората, което е близо двойно повече по отношение на предходната година. Делът на показалите понижение на приходите за последните 12 месеца е намалял през третото тримесечие на 2023 година до 3,8%, което е с 2 процентни пункта по-малко по отношение на предходното тримесечие.

Нараства делът на далите отговор, че могат да посрещнат със лични средства непредвидени разноски в размер до 500 лв.. Например ремонт, покупка на техника и други.

През третото тримесечие хората, които могат да си го разрешат, са 55,7% от запитаните.

В същото време понижава делът на показалите, че не съумяват да посрещнат непредвиден разход, като през третото тримесечие този дял доближава 44,3% по отношение на 49,2% на това мнение през второто тримесечие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР