7 централни банки в еврозоната спират от днес да емитират

...
7 централни банки в еврозоната спират от днес да емитират
Коментари Харесай

Банкнотата от 500 евро остава в историята

7 централни банки в еврозоната стопират от през днешния ден да емитират банкноти от 500 евро, заяви Българска национална телевизия. Една от аргументите за решението са опасенията, че се употребяват от трафиканти.
Малките лилави купюри от 500 евро последователно ще изчезнат от обращение, откакто 17 от общо 19-те централни банки в еврозоната стопират издаването им от през днешния ден.
Единствено Австрия и Германия, които са привързани към парите в брой във всекидневието си, ще продължат все пак да издават тези банкноти още три месеца, до 26 април.
Банкнотите от 500 евро са наричани на смешка "Бин Ладенки " поради обвиняванията, че се употребяват от трафиканти, защото 1 милион евро в такива купюри тежи едвам 2,2 кг. Освен това те се употребяват прекомерно малко във всекидневната стопанска система.
Купюрите от 500 евро ще останат в обращение, само че последователно ще бъдат изтегляни. Европейската централна банка взе решение за прекъсването им още през 2016 година поради неприятната им известност.
През ноември в обращение са били близо 521 милиона такива купюри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР