7 от 11 проекта на ИСИ във визуални изкуства, финансират

...
7 от 11 проекта на ИСИ във визуални изкуства, финансират
Коментари Харесай

Странно разпределение на стотици хиляди лв. в Програма Култура

7 от 11 плана на ИСИ във образни изкуства, финансират се държавни и общински институции на бюджетна хранилка

Странно систематизиране на парите по стратегия Култура на Следствен отдел към окръжна прокуратура развълнува артсредите. В една от нейните подпрограми Визуални изкуства 7 от 11 награди отиват в ИСИ, което е необичайно след всичко породено на София около оповестяването на Пловдив за евростолица на културата 2019. И, в случай че това понамирисва, още по-странно е спомагателното финансиране с парите на данъкоплатеца на институции, които към този момент са издържани от него.

В това число влизат значително институции. Военно-историческият музей да вземем за пример ще бъде почерпен с 35 715 лева за нищо незначещ „ проект” със заглавие Градът и музеят – сътрудници в осмислянето на наследството. Държавна организация Архиви, която е първокачествен бюджетен разпоредник, ще вземе спомагателни пари да се рови в личните си архиви на тематика София – 18 000 лева

Малко повече и то единствено за 1 концерт ще вземе Софийската филмахрмония. 22 350 лева отиват в държавния музикален и балетен център, който също взема бюджет от Министерството на културата, предизвикало на София значително беди с отхвърли от монументи на културата, само че отбраната на не жълтите павета. 29 700 лева взема НДК. Даже общински културни институции като Градската изложба и спектакъл София са зарадвани, като трагичният план Закачане звучи напряко несериозно.

Не и колкото един частен – Наръчник за благополучие на нещо, посочено Брейн Стор, не стром, най-малко в случай че се има вяра на формалния лист на печелившите. Апропо, той е забавен с ужасяваща неначетеност – утвърден е план, който включва думата „ учАщи”, несъществуваща в българския език. Или изписването на V-то. Покрай паметника с лъва в парка на НДК към този момент имахме случай да пишем, че при римски числа няма потребност от разяснения, изключително при думата ПЕТ, която изписана, както от Програма Култура, се чете като пеТТо.

Любим обект на 19 минути е присъстващият с най-щедра дотация всяка последваща година обект Раннонеолитно населено място Слатина, финансиран с 48 944 лева Обясненията за туристическия му капацитет може би е извънредно време да спрат да минават, изключително като все не може да прикрлючи работата по него. Актуално пък е подпомагането на прочулото се с черно-белите учебници за небогати издателство Просвета – отлично е да се предизвикват такива отвратителни образци за сегрегация!

Изобщо не ни се разяснява планът 120 година българско изкуство: значи не броим за българско и за изкуство ни Боянската черква, ни Ботев, ни още хиляди неповторими мостри и персони. Кой поема отговорността да институционализира сходна безсмислица?

Понеже сякаш плановете по програмата трябваше да бъдат ориентирани към европредседателството и дигитализацията – неща, които е мъчно да бъдат открити в утвърдените хрумвания, подсещаме, че София е евентуално единствената столица в Европейски Съюз със самодейна страница в Уикипедия, където даже не написа кои известни персони са родени и са живели в нашия град.

Нека споменем, че това са български царе – от Самуил до неповторимия в международната процедура монарх, станал министър председател Симеон II, велики хора на изкуството и спорта, известни надалеч отвън рамките на нашата страна най-малко на Стария континент. За такива цифрови и европейски насочени планове, които щяха да имат и пряк смисъл обаче Програма Култура нехае.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР