699 хоспитализирани в страната с коронавирус, от които 40 са

...
699 хоспитализирани в страната с коронавирус, от които 40 са
Коментари Харесай

Асен Балтов: Трайно се задържа 5% от заболелите да са в тежко състояние

" 699 приети в болница в страната с ковид, от които 40 са в реанимация. 42- ма са сега пациентите в Пирогов. Само за юли са лекувани 91 пациенти в болничното заведение. Трайно се задържа тенденията към 14-15% от всички с позитивни проби да са в лечебни заведения, от тях към 5% да са в тежко положение. " Това сподели проф. Асен Балтов пред Българска национална телевизия за развиването и разпространяването на ковид у нас.
Традиционно нарастване на случаите на ковид като безусловно число, в Китай болестта още веднъж плъзва
" Рязко спадна възрастовата граница на инфектираните , тъй като най-активната група хора са младите - сред 20 и 45 година Възрастните хора към момента се опасяват и съблюдават ограниченията и носят маски освен в затворени пространства, само че и по улицата. Което е една от най-леките приложени ограничения по отношение на дистанцията и дезинфекцията. ", акцентира той.
" Смятам че до края на септември ще удвоим случаите. Трябва да се намерения за имунизиране срещу  грип. Противогрипна ваксина към този момент има и се надявам да я имаме до края на август, с цел да стартираме имунизация. Говори се и за пневмококова ваксина (PCV) , която има живот 5 години. Това са опциите и всички персонални лекари могат да ги предложат на възрастните хора и тези с невисок имунитет. ", сподели Балтов.
По думите му самите персонални лекари би трябвало да покачат контрола над пациентите си с ковид - ето по какъв начин: " Що се отнася до самите Джи Пи-та би трябвало да покачат контрола. Защото сега всички, които са в по-тежко положение остават в Пирогов, само че към този момент имаме образуван колцентър и всеки ден чуваме изписаните пациенти и в случай че се утежни положението им, ги викаме за нов надзорен обзор. Може би това би трябвало да вършат и персоналните лекари с тяхните инфектирани пациенти. Това би облекчило доста работата на болничната помощ. "
" Едно от нещата, на които се надявам, е до края на годината да има електронно опазване на здравето - електронна рецепта. Мисля, че нещата си пристигнаха на мястото, тъй като до момента имаше едно непрекъснато блъскане сред частните компании. Обаче не може частна компания да извърши тази държавна поръчка. Редно е това да направи държавна компания, която, несъмнено, може да наеме частни компании за подизпълнители. ", сподели Балтов и добави, че чака опозиция от пациентите, които са привикнали с визитите при доктор. 
" Електронното опазване на здравето значи надзор. Тези, на които не им изнася би трябвало да схванат, че луфтовете са свършили. ", сподели още той.
Новият здравен министър анонсира повече пари за бранша и медиците . Как те  ще оказват помощ на болните от ковид?
Не стана ясно, само че се разбра, че ще се усилят заплатите на медиците и бонусът 1000 лева остава до края на годината. Като съгласно Балтов би трябвало да се намерения за увеличение на критерия - лекувани пациенти, тъй като към този момент се усилва броя на инфектираните с ковид.
" Очакването е тези 10% нарастване на клинични пътеки да подкрепят да се дадат по-големи хонорари на работещите в болничното заведение. На всички. След това наложително ще бъде записано, че тези пари са за увеличение на трудовите хонорари. 1000-та лева чисти остават до края на годината за първа линия. Има условие какъв брой да са лекуваните от тях. Този брой би трябвало да бъде изменен, тъй като пациентите към този момент са доста повече. Много значимо в тази обстановка е решението за общинските лечебни заведения се отпускат 19 млн. лева, които ще ги подкрепят целево ", сподели Балтов.
Бъдещи вложения в Пирогов? Знаем, че през 2021г. ще дойдат европейски пари, какъв брой от тях ще бъдат целеви - за ремонт на база и нова инсталация, това запитвам новия министър, тъй като има апарати в Пирогов за промяна. Трябва непрекъснато да се обновяваме, акцентира шефът на лечебницата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР