“Боинг все по-често се появява в медиите по начин, който

...
“Боинг все по-често се появява в медиите по начин, който
Коментари Харесай

“Не им пука за самолетите”. В случая с “Боинг” беше разкрит неприятен детайл

“Боинг ” все по-често се появява в медиите по метод, който управлението на корпорацията въобще не би желало. Първо, чести повреди на самолети, а в последно време и странни смъртни случаи на чиновници, които рискуваха да рапортуват за нарушаванията по време на работа. Какво се случва с авиоконцерна?

Мистериозни смъртни случаи

Смъртта на Джошуа Дийн, инспектор по качеството в “Спирит Аеросистъмс ”, един от подизпълнителите на концерна, притегли публичното внимание. Именно той беше измежду първите, които споделиха, че управлението на компанията подценява казуса с индустриалните недостатъци.

Според вестник “Сиатъл Таймс ” 45-годишен гражданин на Канзас е водил здравословен метод на живот, не се е оплаквал от заболяване, само че безусловно е умрял за две седмици заради бактериална зараза.

Прави усещане, че той беше признат в болница заради затруднено дишане, а лекарите първо диагностицираха пневмония.

Този случай нямаше да получи толкоз огромно внимание, в случай че не беше гибелта на някогашния чиновник на “Боинг ” Джон Барнет. Той беше открит на 9 март в кола на паркинга на хотел в Норт Чарлтън, Южна Каролина. Наблизо имаше револвер.

Барнет свидетелства два следващи дни по дело за нарушавания при производството на пътнически самолети. На третото съвещание той не се яви и не отговаряше на позвънявания на юристите си. Според главната версия на следствието повода е самоубийство.

Близките не имат вяра на това. Според тях малко преди гибелта си той е бил в приповдигнато въодушевление: „ Очаквах с неспокойствие времето си в съда и се надявах, че това ще принуди производителя на самолети да се промени. “

Подобни изказвания вършат и юристите на подателя на сигнала. „ Не видяхме признаци, че е желал да се самоубие “, споделят те. „ Това, което се случи, е невероятно за поверие. “

" управлението беше от военната сфера "

Адвокатите описаха Барнет като " самоуверен, почтен човек с най-висока честност ". Тези качества го направиха един от най-известните съперници на колоса на международната авиационна промишленост.

Специалистът е работил в компанията 28 години. През 2010 година е изместен в нов цех в Чарлстън, Южна Каролина. Тук е съединен “Боинг-787 Дриймлайнър ”.

„ Новият мениджмънт не разбираше процесите “, сподели Барнет в изявление. „ Те бяха от военната сфера, тъй че да не документираха недостатъци работа в сходство с наредбите, което ни разреши да използваме дефектни елементи без промяна. Те просто желаеха да избутат самолетите през вратата и да си тръгнат ”, добави той.

Имаше три сериозни казуса: титанови части, които остават след слагането на подовете и може да повредят електрониката под обшивката, неизправно спешно кислородно съоръжение (около 25 % от системите не действат правилно) и дефектни елементи за сглобяване.

Заплаха за сигурността

Производствените проблеми също се отразяват на сигурността на полетите. И по този начин, на 11 март 2024 година “Боинг-787 Дриймлайнър ”, летящ от Сидни до Оукланд, ненадейно губи височина. Пилотът декларира, че е изгубил надзор за известно време: „ Всички датчици просто изгаснаха. ”

“ Събудих се и видях хора на тавана.Те като че ли бяха залепени за него и по-късно паднаха на пода ”, спомня си един от пасажерите,

Инцидентът е единствено един от петте, случили се на “Боинг ” напоследък. Освен това освен “Дриймлайнър ” беше включен в отчетите.

И по този начин, на 7 март колело на колесника се откачи на “Боинг-777 ”, излитащ в Сан Франциско. Паднал е върху паркирани коли. А два месеца по-рано - на 5 януари - врата падна на аероплан 737-Макс-9 на “Аляска Еърлайнс ” по време на полет. Самолетът нямаше време да набере височина и нещастието беше избегната. Както се оказва, индустриалните чиновници просто не запомнили да закрепят вратата с болтове.

Ревизорът идва

През 2017 година Администрацията за гражданска авиация ревизира изказванията на Барнет и удостовери част от обвиняванията му, изисквайки от авиогиганта да вземе нужните ограничения.

Още през януари тази година организацията разгласи, че няма да разреши на компанията да разшири производството на самолети “Макс ” и подреди инспекция на всички самолети от този вид. Операцията им беше спряна за шест седмици.

Компанията се провали на 33 от 89 теста. Оказало се, че монтажниците са ревизирали херметичността на самолета с ключ карта от хотел, а за смазване на частите са употребявали елементарен течен сапун.

Опасна конкуренция

Системните проблеми на корпорацията обаче станаха явни още по-рано - след две огромни произшествия. През октомври 2018 година нов аероплан 737 “Макс ” 8, летящ от Джакарта, се разруши в Яванско море. Загинаха 189 души. Няколко месеца по-късно, през март 2019 година, същият аероплан се разруши в Етиопия по сходен сюжет, убивайки 157 души.

Разследването сподели, че опитът да се оправи с главния си съперник, европейския “Еърбъс ”, е изиграл жестока смешка на компанията. В един миг “Боинг ” стартира да изостава.

През 2010 година “Еърбъс ” показа нов артикул - по-икономичен и екологичен аероплан A320нео с усъвършенствани мотори. В отговор “Боинг ” още веднъж модернизира класиката - самолетите от серия 737.

Разработен през 60-те години на предишния век, корпусът на самолета има присъща специфичност: пай колесник и малко разстояние от крилото до земята. Новите мотори, които инженерите реалокираха оттатък ръба на крилото, не се побираха там. И тук пострада управляемостта - самолетът повдигна прекалено много носа си, което можеше да го накара да падне.

За да се поправя това, на новите 737 беше конфигурирана специфична стратегия - „ Подобряване на характерностите на маневрената система “, Система за увеличение на маневрените характерност. Тя принудително свежда носа, когато той е рисково издигнат. Но екипажите не бяха известени за това навреме незабавно.

Когато на водачите бяха показани инструкциите, се оказа, че има доста въпроси по тях. Според специалистите това може да е една от аргументите за самолетната злополука в Етиопия. Възникнаха обаче подозрения по отношение на надеждността на самата стратегия: тя разчиташе единствено на един датчик за ъгъл.

На този декор превозвачите започнаха всеобщо да анулират поръчки, а палмата в сектора по брой доставени самолети мина към “Еърбъс ”, който към момента я държи. Проблемите на компанията с доходи от десетки милиарди долари удариха цялата американска стопанска система. Според специалистите заради това Съединените щати не са постигнали даже един % от растежа на Брутният вътрешен продукт през 2019 година, който е спрял на 2,3 % през същата година.

Концернът има голямо въздействие в страната. Затова някогашните чиновници са принудени по всевъзможен метод да запазят безмълвие - това уточни да вземем за пример инженер Сам Салехпур, който съгласно него е бил застрашен с физическа кавга.

Също по този начин е значимо, че макар всички тези отчети, въздушните превозвачи не са подготвени да се откажат от продуктите на авиогиганта - в противоположен случай производството на цивилен самолети на международно равнище ще се трансформира в монопол на “Еърбъс ”.

Досега Boeing възнамерява поредност от оставки: изпълнителният шеф на компанията Дейв Калхун към този момент разгласи желанието си да се пенсионира в края на 2024 година Стан Дийл, началник на комерсиалния отдел, и Лари Келнер, ръководител на борда, също ще изоставен позициите си. Остава мистерия дали обаче кадровите решения ще оказват помощ за премахването на съществуващите проблеми остава мистерия.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед47218Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед30568Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед66534„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед33538Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед35135Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132850Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед92038Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед85087

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР