66-годишният Фридрих Мерц е избран за председател на Християндемократическия съюз

...
66-годишният Фридрих Мерц е избран за председател на Християндемократическия съюз
Коментари Харесай

Фридрих Мерц оглави ХДС от третия опит, Меркел отказа среща с него

66-годишният Фридрих Мерц е определен за ръководител на Християндемократическия съюз на Германия. Партията, с чийто мандат Ангела Меркел управляваше през последните 16 години, смени управлението си след загубата на парламентарните избори през есента на 2021г. и след несполучливия опит на Армин Лашет да се наложи като правоприемник на Меркел. 

Фридрих Мерц е определен с 915 от 983 присъствени гласове на конгреса на най-голямата дясноцентристка партия в Германия. Официалното му встъпване в служба е планувано за 31 януари, защото част от делегатите гласоподават електронно. 

Ден преди Мерц да бъде определен, немските медии оповестиха, че Ангела Меркел е отказала поканата му за среща на всички живи някогашни ръководители на партията - измежду тях са още Волфганг Шойбле, Армин Лашет и Анегрет Крамп-Каренбауер. 

Меркел е обяснила отхвърли си с авансово планувани задължения, а Крамп-Каренбауер, която оглавяваше ХДС незабавно след нея, е отклонила поканата по персонални аргументи. 

Отношенията сред новоизбрания ръководител и някогашния канцлер са влошени от десетилетия. Мерц желае да оглави партията още през 2002 година, само че се принуждава да отстъпи на Меркел, признавайки по-късно, че " я е подценил ". Оттегля се от парламентарната група през 2009 година, само че през 2018 се пробва несполучливо да се върне в политиката след анонса за последния мандат на канцлера.

Не е определен и през 2021 година, когато Крамп-Каренбауер се отдръпна, а Армин Лашет застана отпред на партията с заричане да продължи линията на Меркел. 

Католик, татко на три деца, той има социално-консервативни и десни стопански възгледи, които го отличават от досегашния центристки и сдържан жанр на ръководство в ХДС. 

Все отново Мерц потвържава позицията на партията, която изключва всякакво съдействие с крайната " Алтернатива за Германия ", и се ангажира с политиката на тъждество на половете. 

В речта си пред конгреса на ХДС Фридрих Мерц разкритикува настоящия канцлер Олаф Шолц за неуверената му позиция по рецесията в връзките с НАТО и Русия и за това, че до момента към момента не е поел самодейност за договаряния с Вашингтон и Москва по спора по границата с Украйна. 

Мерц дефинира и като неточност решението на ХДС да наложи Лашет като претендент за канцлер макар желанието на по-малкия десен съдружен сътрудник - баварският ХСС - да стартира своя ръководител Мартин Зьодер като евентуален държавен началник преди изборите през 2021.

Той прикани за взаимност сред двете политически сили и за възобновяване на взаимното доверие, тъй че в никакъв случай повече да не се позволяват вътрешни разногласия. 

Оценката му за резултата на ХДС на последните избори - 24,1% от гласувалите и 19% от всички хора с право на глас в Германия - е за " загуба, която е съвсем невероятно да бъде по-брутална ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР