65.1% от българите смятат, че ваксините са важни, а 60.8%

...
65.1% от българите смятат, че ваксините са важни, а 60.8%
Коментари Харесай

Най-много вярваме на ваксините срещу рубеола, най-малко: на тези срещу Covid-19

65.1% от българите считат, че имунизациите са значими, а 60.8% че са безвредни.

Този спад в доверието към имунизациите е посочен в отчет на Европейската комисия, публикуван в понеделник.

Проучването е направено във всички 27 страни и съгласно данните 37.3% от населeнието и 88.1% от медиците в България са уверени, че имунизациите са значими, ефикасни и безвредни. Така българите се оказват по-положително настроени към имунизирането от латвийци, хървати, чехи, словаци и словенци.

В България най-високо (над междинното за ЕС) е доверието към имунизациите против дребна и едра шарка и рубеола, където над 79% ги считат за значими и ефикасни и 74% за безвредни, и най-ниско – към имунизациите против COVID-19, където утвърждението се движи сред 44 и 53%.

Българските лекари имат по-добро отношение към имунизациите от сътрудниците си в 9 други европейски страни.

При медиците се регистрира най-високо утвърждение за противогрипните и противоковидните ваксини, като надлежно 93.2% и 92.7% от тях биха ги предложили на своите пациенти.

89.7% биха посъветвали пациентите си да се имунизират против шарка, а 81.6% – против хепатит.

Притесненията към имунизирането на бременни дами на лекарите са по-голями, само че все пак над половината от тях считат, че те са безвредни от тях.

Предвид по-ниското общо доверие в България против имунизациите против ковид, е изненадващо, че повече медици биха предложили на бременни да се имунизират против COVID-19 (55.7%), в сравнение с против грип – 50.7%.

По данни на европейската здравна организация българите не престават да са най-слабо имунизирани против Covid-19 в Европейски Съюз. Само 30% от българското население е ваксинирано с един курс против COVID-19, а 1.5% имат подложен препоръчвания преди зимата втори бустер. За съпоставяне приблизително за Европейски Съюз имунизирани са 73%, а 11% имат сложена четвърта доза.

В Европа най-убедени в изгодите от имунизациите са испанците и португалците, където двама от трима поддържат имунизирането. Най-скептични към имунизациите са в Латвия и в Словакия, където под 30% ги намират за нужни.

Сред медиците в Малта и Люксембург 100% от лекарите са последователи на имунизирането, а в 12 други страни над 90% от тях считат, че имунизациите са ефикасни и безвредни. Най-скептични против имунизирането са френските лекари – измежду тях 67.3% биха ги предложили на пациентите си.

Средно в Европейски Съюз 85.5% от популацията считат, че имунизациите са ефикасни, 82.3% – безвредни и 81.5% – значими.

Европейската комисия, която от 2018 година следи доверието във имунизациите, открива в изследването за 2022 година, че „ доверието във имунизациите измежду обществеността и здравните експерти е високо измежду множеството популации “, като до началото на пандемията най-бързо е растял ползата към противогрипните ваксини.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР