646 млн. лева приходи и 79 млн. лева нетна печалба

...
646 млн. лева приходи и 79 млн. лева нетна печалба
Коментари Харесай

Обявен за фалирал български завод всъщност е на 79 млн. лева печалба

646 млн. лв. доходи и 79 млн. лв. чиста облага - това са впечатляващите резултати на димитровградския торов цех " Неохим ".

Предприятието е със 70-годишна история и съществени позиции на пазара, един от най-големите работодатели в района е с общо към 700 заети и също така е вторият максимален потребител на природен газ в България след " Топлофикация - София ". Именно синьото гориво преди броени месеци беше мотив политици да приказват за банкрут на " Неохим ", а служащите да се притесняват, че ще останат без занаят.
 Торовият цех
Eдин от най-големите работодатели в Димитровград затвори поради скъпия газ

Тази година плановият ремонт е почнал по-рано от плануваното

През август заводът стартира годишния си ремонт по-рано от плануваното поради високите цени на газа по това време. През октомври профилактиката завърши и " Неохим " проработи отначало.

От доклада му за четвъртото тримесечие е видно, че заводът несъмнено завършва 2022 година в положително финансово здраве. Освен извънредно високите доходи и чиста облага, прави усещане и че растежи се записват както на българския, по този начин и на интернационалния пазар. Най-много средства носи на сдружението амониевият нитрат, следван от амоняка, като скокът в приходите в лв. е съвсем двоен.
 Торовият цех
Eдин от най-големите работодатели в Димитровград още веднъж ще работи

След два месеца спиране на активността, поради скъпия газ

В същото време в рубрика " Правителствени финансирания " са записани 16,68 млн. лв. при малко под 3 млн. лв. година по-рано, като евентуално това са държавните обезщетения за тока и газа за промишлеността. Разходите за първични материали са повече от двойни - 435 млн. лв. против 209 млн. лв. през 2021 година Подобна обстановка е и при горивата и силата - 38 млн. против 20 млн.

Резултатите на " Неохим " не са изненада в световен проект - войната в Украйна мощно ограничи наличието на международния пазар на фирмите от Русия и Беларус, които са в топ 3 по произвеждане на изкуствени торове и по този начин увеличи доста търсенето за останалите играчи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР