64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент

...
64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент
Коментари Харесай

Балотаж Радев-Герджиков, ГЕРБ води с над 8% на БСП

64,2% от гласоподавателите желаят в границите на идващия 47 парламент да бъде излъчен постоянен кабинет, даже и това да стане факт с цената на " огромни взаимни отстъпки ". 20,2% обаче са на диаметрално противоположно мнение - не трябвало да се прекрачват " червени линии ". Това гласят резултатите от изследване на Центъра за разбори и маркетинг, извършено измежду 812 пълнолетни жители, като вероятните вариации в резултатите са +- 3,5%.

Близо 42% упрекват за фиаското на напъните за сформиране на постоянно държавно управление всички парламентарно показани партии. В съответен проект обаче изпъква недоволството против партията на Слави Трифонов " ИТН " - 29,1% от допитаните упрекват точно тази партия. Далеч зад нея в хорското неодобрение са " Демократична България " с 6,9%.

Провалът на предходния парламент се отразява и в мобилизацията на партийния електорат. " Най-голяма готовност се следи при ГЕРБ и Българска социалистическа партия - над 80% от гласувалите за тях през юли декларират, че още веднъж ще гласоподават за тях. " Демократична България " търпи вреди - 2/3 ще повторят вота си, само че максимален отлив има при " ИТН " - едвам 45% от гласувалите за тях ще го създадат още веднъж ", разяснява Юлий Павлов, шеф на социологическата организация.

Около 52% % от хората са изразили предпочитание да гласоподават и са решили за кого. 19,5% също желаят да упражнят правото си на избор, само че още се двоумят за кого. С оглед на коронакризата този % обаче може да намалее, добави Павлов.

Как стоят партиите като утвърждение?

ГЕРБ се радват на доверието на 24,2% от твърдо решилите да гласоподават. На второ място съгласно изследването са Българска социалистическа партия с 15,8%, а третото заема партията на Петков и Василев " Продължаваме промяната " с 12,8%. Следват Има Такъв Народ 11,7%, Движение за права и свободи - 11%, " Демократична България " - 10,3%. " На кантара за влизане в Народното събрание са от обединението на Манолова и Хаджигенов " Изправи се БГ! Ние идваме! " с надалеч по-скромните 3,2%.

" Първият мандат за сформиране на държавно управление ще бъде на ГЕРБ. Едва ли някой чака те да сформират държавно управление. Вторият - на Българска социалистическа партия, който също няма да бъде сполучлив. След това съвсем несъмнено президентът ще връчи мандата на " Продължаваме промяната ". Именно по тази причина те държат всички порти отворени, реториката им е " и в ГЕРБ има читави хора и така нататък Това значи, че по всяка възможност Кирил Петков ще бъде препоръчан за министър председател ", предвижда социологът.

Петков заема и място измежду топ 5 политическите фигури по утвърждение - 36,4% от хората споделят, че по-скоро му имат доверие против 45,7% на противоположното мнение.

Единствената политическа фигура с позитивен рейтинг е президентът Румен Радев с 54,7% утвърждение против 39,1% отрицание. Всички в топ 5 са и индиректно свързани с сегашния държавен глава - на второ място е вицето му Илияна Йотова, следва министър председателят Стефан Янев, а след Петков на пето място се подрежда съратника му Асен Василев.

На шесто място изпъква фигура от " другия лагер " - проф. Анастас Герджиков с 30,8% доверие. Именно ректорът на Алма матер съвсем несъмнено, най-малко съгласно изследването, ще се изправи на втори тур против Румен Радев. Сегашния президент ще поддържат 49,5% от твърдо гласувалите, а за Герджиков - 22,3%. Донякъде изненадващо е третото място. То не се заема от Лозан Панов, а от водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ - 9,1%. Шефът на Върховен касационен съд е едвам четвърти с 7,5% поддръжка.

Отбелязваме, че изследването взима поради единствено твърдо решилите да гласоподават, без да регистрира ролята на колебаещите се гласоподаватели. А те надалеч не са дребен % - съгласно самото изследване близо 1/5 от евентуалния електорат.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР