63 процента от германците искат да се имунизират, а още

...
63 процента от германците искат да се имунизират, а още
Коментари Харесай

Коронавирус: германците искат светлина в тунела

63 % от германците желаят да се ваксинират, а още 14 на 100 биха се включили към тях, в случай че това ще има донесе преимущества. Но поддръжката към наложените от държавното управление ограничаващи ограничения спада от ден на ден.

Мнозинството германци се доверяват на политическите и на здравните управляващи в битката им против пандемията. Тази констатация до неотдавна изглеждаше солидна, само че пукнатините ѝ към този момент личат. Двата централни въпроса, които вълнуват хората в страната, са свързани с рестриктивните мерки и с имунизациите и могат да се сведат до един: по кое време и по какъв начин ще завърши всичко това?

Доверието на германците в ограничаващите ограничения очевидно спада, установяват социолозите от авторитетния демоскопски институт " Аленсбах ". По време на първия локдаун напролет три четвърти от хората подкрепяха ограниченията на държавното управление. При втория локдаун през октомври процентът спадна на 65, по Коледа - на 59, а сега рестриктивните мерки, наложени през януари, получават поддръжка единствено от 49 % от германците, като съперниците на сегашните ограничения към този момент са цели 42 на 100. В публикация, оповестена във ФАЦ, професор Ренате Кьохер от института " Аленсбах " предизвестява, че за пръв път от началото на пандемията държавното управление се изправя пред опасността да изгуби поддръжката на германците. През последните седмици подозренията в държавните ограничения и рецензията против тях се усилиха - с главния мотив, че липсва дълготрайна тактика, а решенията се взимат на парче, написа професор Кьохер.

И вчерашното заседание на високо ниво, свикано от канцлерката Ангела Меркел и отдадено на имунизациите, не създаде някаква ясна вероятност. Меркел изрази вярата си, че докрая на лятото всички искащи ще могат да се имунизират, само че министърът на опазването на здравето Йенс Шпан предизвести, че до тогава предстоят сложни времена. В същото време от редиците на политическата съпротива се чуват обвинявания, че вчерашните решения са просто " успокоително хапче ", че обещанията са без гаранции, а Германия в действителност се е провалила с имунизациите.

Какви са прогнозите?

Министър Шпан чака, че през първото тримесечие ще бъдат обезпечени 18 милиона дози, през второто - 77 милиона, а през третото - 126 милиона. Бавното движение на доставките явно се дължи на пропуски в дълготрайното обмисляне. Шпан призна, че сега даже не става дума за пари - просто производителите не могат толкоз бързо да доставят нужните количества.

Според към момента непубликуваната нова версия на Наредбата за имунизациите, първи ще бъдат имунизирани хората над 80-годишна възраст и тежко болните на възраст над 65. За тях ще бъдат обезпечени ваксини на BioNTech/Pfizer и Moderna. Ваксината на AstraZeneca ще получат хората от тази първа предпочитана група, които обаче са по-млади от 65 години, плюс медицинският личен състав и болногледачите. Във втората група влизат хората над 70-годишна възраст и тежко болните под 65 - за тях също ще бъдат обезпечени ваксини на BioNTech/Pfizer и Moderna. С AstraZeneca ще могат да се имунизират тежко болните над 65 години и професионалните групи с нараснал риск, като да вземем за пример служителите на реда.

А желаят ли германците въобще да се имунизират?

Социолозите от института " Аленсбах " напомнят, че в началото измежду хората е била много публикувана паниката по отношение на сигурността на имунизациите и при започване на декември предпочитание да се имунизират са показали едвам 52 % от германците. В момента обаче 63 на 100 от хората в страната желаят да се ваксинират, като тази подготвеност внезапно нараства с възрастта: измежду над 60-годишните цели две трети желаят час по-скоро да бъдат имунизирани.

Извън кардинално склонните да се имунизират - към две трети от популацията, има и още 14 %, които биха се имунизирали, в случай че с помощта на това получат повече независимост, като да вземем за пример във връзка с обществените контакти, визитите на фризьори, магазини и заведения за хранене, както и освобождението от задължението за носене на маска. От това следва, че делът на популацията, което е готово да се ваксинира, може да нарасне до 75 %, в случай че по този начин ще се получат преимущества и повече независимост.

В публикацията си във ФАЦ професор Ренате Кьохер от института " Аленсбах " предизвестява обаче, че не чака в близко бъдеще броят на скептично настроените съществено да спадне. Мотивите на тези хора нормално са свързани със страха от странични резултати и със подозренията в ефикасността и трайността на имунизациите.

В края на публикацията си професор Кьохер написа: " Едва 39 % от хората имат вяра, че рестриктивните мерки ще бъдат вдигнати още тази година. Мнозинството се притеснява, че рецесията ще продължи по-дълго. Втората вълна изненада със своята мощ, а непрестанните мрачни предизвестия унищожиха вярата, че в обозримо бъдеще ограниченията ще се увенчаят с триумф. Балансът сред предизвестията и окуражителните известия е загубен. А в случай че няма убеденост, че напъните скоро ще донесат резултати, на политиците ще им бъде мъчно да стабилизират поддръжката на хората ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР