63% от жените в транспортния сектор признават, че поне веднъж

...
63% от жените в транспортния сектор признават, че поне веднъж
Коментари Харесай

63% от жените в транспортния сектор, са жертви на насилие


63% от дамите в транспортния бранш признават, че най-малко един път са били жертва на принуждение на работното място. Това демонстрира изследване на Европейската транспортна федерация, показано на заключителната конференция по плана "Жените в превоза – образование за стойностна претовареност (EVE)”, осъществен с финансовата поддръжка на Европейския съюз. Двудневният конгрес се провежда от Съюза на транспортните синдикати в България и се организира в навечерието на Международния ден на дамите в Правец.

Проучването беше показано на форума от Ингалена Хайних, политически помощник по проблемите на равнопоставеността към Европейската транспортна федерация (ЕТФ). Анкетирани са 1444 дами от целия транспортен бранш. Данните са стряскащи – 63% от тях признават, че най-малко един път са били жертва на принуждение на работното място, а една четвърт считат, че насилието е традиционно за бранша и е част от специалността. Анализът на изследването демонстрира, че насилието на работното място оказва въздействие върху сигурността, здравето и благосъстоянието на дамите. Става ясно, че това е съществена причина за ниската претовареност на дами в бранша, които напущат, тъй като се усещат несигурни. Резултатите от изследването демонстрират, че казусът има и съществено икономическо изражение. Насилието прави бранша неприветлив за работа, а в Европа има сериозен дефицит на работна ръка в превоза, изключително младежи. Необходимо е да се подхващат незабавни ограничения за превъзмогване на бариерите и възстановяване на изискванията на труд, включително за елиминиране на издевателството и насилието на работното място, демонстрира анализът на изследването.

По време на форума беше показан и планът на ЕКП "Сигурност вкъщи, сигурност на работното място”, който включва изследване, направено в 11 европейски страни, измежду които и България. В него опитът на СТСБ от транспортния бранш бе оценен като добра процедура на международно равнище и бе включен по-късно в отчет на Международната организация по труда за насилието и издевателството на работното място с 4 положителни практики на синдикатите за ефикасни дейности против насилието. Това е българският принос за реализиране на повече равнопоставеност на дамите на работното място. "Радваме се, че всичко за което сме работили през годините, бе високо оценено и споделено с сътрудниците ни от целия свят. Нашият опит е скъп, тъй като почива въз основата на дълготрайно стратегическо обмисляне и сложен метод по проблема”, разяснява ръководителят на СТСБ и вицепрезидент на ЕТФ Екатерина Йорданова.

В конференцията по плана "Жените в превоза – образование за стойностна претовареност (EVE)” участваха близо 100 синдикални водачи и посетители. Проектът обръща изключително внимание на ролята на синдикатите в процеса за реализиране на тъждество сред половете в един от най-доминираните от мъжете браншове. Той се осъществя от СТСБ и ЕТФ. Асоциирани сътрудници по него са Unite the Union (Великобритания), FNV (Холандия) и FGTE-CFDT (Франция).

Основната му цел е ориентирана точно към смяна на тази статистика посредством реализиране на по-добра работна среда в превоза и привличане на повече дами на работа в него, а от там и до по-добри стопански резултати.

Проектът създава цялостна обучителна стратегия и приготвя мрежа от преподаватели в синдикалните организации по тематиките, свързани с равенството на дамите в превоза. Пакетът на ETФ съдържа 4 модула и справочник с насоки за потреблението им от всеки, който ще организира образование по тематиките: "Овластяване на жените”, "Колективното договаряне за жените”, "Здравословни и безвредни условия на труд за жените” и "Борба с насилието над жените”.

Конференцията беше открита от ръководителя на СТСБ и вицепрезидент на Европейската и Международната транспортни федерации Екатерина Йорданова. Свое видео послание към форума насочиха европейският комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу и генералният секретар на на EТФ Едуардо Чагас. Еврокомисарят по правораздаване Вера Юрова изпрати свое документално обръщение, а Главна дирекция "Мобилност и транспорт” на Европейска комисия беше показана персонално от Елизабет Котхаус, шеф отдел "Социални аспекти, права на пасажерите и равни благоприятни условия ". Сред гостите бяха конфедералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Монсерат Мир и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Във форума участваха също заместник-министърът на правораздаването Десислава Ахладова и заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова. /inews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР