60 тона броня звучат като нещо хубаво - особено, ако

...
60 тона броня звучат като нещо хубаво - особено, ако
Коментари Харесай

Какво представлява танкът, с който Украйна иска да спечели войната

60 тона ризница звучат като нещо хубаво - изключително, в случай че сте танкист и можете да разчитате на тази отбрана. Последните дни обаче демонстрираха, че бойната техника може да се окаже прекомерно добра, с цел да се впише в рамките, в които някои политици в страните от НАТО желаят да се движат по време на войната в Украйна.

Така за Киев немските танкове са оръжието, с което да могат дефинитивно освен да спрат съветското нахлуване, само че и дефинитивно да завоюват спора. За Берлин, а и за ръководещите във всички страни от Алианса, обаче, " Леопард 2 " (Leopard 2) е един извънредно тежък проблем със комплицирано решение. Проблем с 60 тона ризница и най-малко още толкоз подтекст.

Какво му е специфичното?

" Леопард 2 " е главният военен танк на немската войска, само че също по този начин е на въоръжение в Гърция (която в действителност има най-вече сходни машини), Испания, Турция, Полша, Финландия, Швеция, Канада, Унгария, Норвегия, Дания, Португалия, а от скоро - и в Чехия и Словакия, където замества предадените на украйна руски машини.

Танкът е толкоз известен, тъй като се счита за един от най-хубавите западни дизайни - в конкуренция само с американския M1 " Абрамс ".
 Снимка 603594
Източник:

" Леопард 2 " е създаден през 70-те години във Федерална Република Германия - интервал, в който е била изцяло действително заплахата силите на Варшавския контракт да подхващат масирано нахлуване на Запад. Затова и още в замисъла на танка е това да може дейно да се бори със руските танкове като Т-72 и Т-80, които и досега са крайъгълен камък на съветския боеприпас.
 Какви заплати получават съветските военни, воюващи в Украйна
Какви заплати получават съветските военни, воюващи в Украйна

Заплатата на мобилизираните военни е към три пъти по-висока от междинната в Русия

Когато първите модели застъпват на работа през 1979 година това е евентуално най-модерната бойна машина в света, като през годините са правени голям брой модернизации на електрониката, задвижването, отбраната и въоръжението.

Танкът има 500 км ресурс от ход, по шосе развива близо 70 км/ч, а в това време поразява задачите си със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие и пази екипажа си с към 60 тона ризница. Боекомплектът му е ситуиран в особено проектирано поделение, тъй че възможна експлозия на снарядите да бъде ориентирана на открито и да резервира живота на танкистите - минус при другояче по-компактните руски модели, които при директно попадение не дават огромен късмет на екипажите си.
 Снимка 603598
Източник:

Силна страна на " Леопард 2 " е че е релативно елементарен за поддръжка и надзор, защото е очакван да се употребява от наборна войска. Това значи и че украинските екипажи и механици биха могли да го усвоят за малко време.

На този декор, другите разновидности за съвременен западен танк имат разнообразни дефекти - английският " Чаланджър " е доста по-сложен, а американският " Абрамс " употребява керосин вместо дизелово гориво.

Накрая - цената: " Леопард 2А6 " (модификацията от 2007 г.) коства 5,74 млн. $, до момента в който най-новият 2A7 коства над 13 млн. евро броя. Това е към 20% по-евтино от американския " Абрамс ".

Как може да помогне на Украйна?

Конфликтът през последните 11 месеца се води най-вече със руска по дизайн (а постоянно - и по производител) техника и от двете страни. Армиите на Русия и Украйна разчитат най-вече на Т-72, който е неведнъж осъвременен модел от годините на Студената война.

По отношение на по-новите машини Киев разви в по-голяма степен Т-80, до момента в който настоящият по-масов съветски главен военен танк Т-90 надгражда платформата на Т-72. Тези машини са по-близо до упованията на актуалната война, само че въпреки всичко имат редица дефекти във връзка с отбраната, системите за надзор на огъня и така нататък
 Снимка 597125
Източник:

Освен това, руснаците през последните месеци вкарват повече Т-90 на фронта, до момента в който украинските сили срещат усложнения с попълването на загубите си и с ремонта на развалените бойни единици. Това затруднява опитите да се отблъсне съветската инвазия.

Ракетният комплекс HIMARS към този момент също не е толкоз ефикасен, тъй като съветските сили се научиха да складират оръжие и техника отвън обсега му - без масирана контраофанзива по земя е мъчно да бъде смутена организацията на агресорите.
 Снимка 599301
Източник:

Вкарването в пердах на нови по-ефективни танкове като " Леопард 2 " би помогнало на Украйна да стартира ново контранастъпление - към Мариупол, което би отрязало Крим от сухоземна връзка с Русия.

Според Киев 300 танка ще са нужни, с цел да извърнат изцяло хода на спора, до момента в който западните оценки са, че дори 100 биха били задоволителни.

Голямото " Но "

" Няма сребърен патрон - не може едно настрана взето нещо да промени напълно хода на целия спор ", безапелационен беше пред CNN бригадният генерал-лейтенант от запаса на американската войска Бен Ходжес.

Самият " Леопард 2 " не е невредим. Турция загуби три такива танка по време на интервенции в Сирия, като те бяха изумени от РПГ. Съвместната работа на пехота и бойни машини е най-голямата гаранция за оцеляването на всички в багра.
 Снимка 603593
Източник:

За да бъде ефикасна бронираната техника на бойното поле, обаче, тя би трябвало да бъде в огромно количество. За момента Полша единствена съобщи, че при всяко състояние ще даде 14 танка " Леопард 2 " на Украйна без значение дали Германия като производител ще позволи, или не. 14 бройки " Чаланджър 2 " дава и Англия. Съединени американски щати дават бойни машини " Брадли " и " Страйкър ", които могат да се оборудват и с противотанкови ракети, само че не са сравними с главен военен танк, а ангажимент за " Абрамс " все още отсъства.
 Колко ще коства на Германия войната в Украйна през 2023 година
Колко ще коства на Германия войната в Украйна през 2023 година

Загубите се отразяват на Брутният вътрешен продукт на страната

28 единици съвременна бойна техника е извънредно незадоволително количество, с цел да има резултат върху широкомащабни бойни дейности - изключително, в случай че руснаците се окопаят в Мариупол, вместо да го изоставят като Херсон. Както в Москва схванаха по време на злощастния си опит да завладяват Киев, уличните боеве водят до огромни загуби от РПГ, дронове и други танкове, които употребяват терена за скривалище.
 Снимка 603591
Източник:

Истината е, че точно упованието за контранастъпление към Мариупол евентуално е фактор в Берлин да се тормозят от ескалация на спора - уединяване на Крим е доста евентуално да бъде последвано от опит за завладяване на полуострова. Това към този момент е територия, която от 9 години Русия счита за своя и не е ясно какъв брой надалеч може да отиде Москва след всичките закани за приложимост на нуклеарно оръжие.

А това ще е още по-тежък проблем и от 60-те тона ризница на " Леопард 2 "...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР