60 останки от корабокрушения за период от 2 500 години

...
60 останки от корабокрушения за период от 2 500 години
Коментари Харесай

Тайните от морското дъно: Показаха уникални 3D модели на потъналите безценни находки в Черно море, които преобръщат историята ни

60 остатъци от корабокрушения за интервал от 2 500 години разкри плана Black Sea MAP, една от най-големите експедиции за морска археология проведен до момента. Проектът беше показан пред обществеността в Бургас. Силни думи за откритията изрече и министър председателят Бойко Борисов, а проф. Божидар Димитров направи забавни разкрития пред БЛИЦ.



Един от най-ценните резултати от проучването са 3D моделите на потъналите кораби, открити от Black Sea MAP чрез най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники. Най-ранната находка към този момент е от класическия интервал, към 4-ти-5-ти век пр.н.е.



На фотосите се виждат 3D модели на типичен транспортен съд от 1 век. от н.е., евентуално гръцки или римски, открит съвсем недокоснат от техниката за подводно сканиране на дълбочина над 2 км. Показани са и останките на плавателни съдове от ХVIII век, засечени надлежно на 107 и 138 м под водата.




Екипът на проучването Blаck Sea MAP се състои от учени от Англия, България, Университета в Кънектикът в Съединени американски щати, Норвегия, Гърция и Украйна. Водещите археолози са от Университета в Саутхамптън.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Петел.бг
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР