6 месеца след като подписаха коалиционно споразумение за съвместно управление,

...
6 месеца след като подписаха коалиционно споразумение за съвместно управление,
Коментари Харесай

Политически обрат - Има такъв народ напусна коалицията

6 месеца откакто подписаха съдружно съглашение за взаимно ръководство, Слави Трифонов разгласи, че " ИТН " напуща четворната коалиция. Причината - противоречивата по думите му политика по отношение на тематиката Северна Македония и ръководството на бюджетните средства.

Премиерът Кирил Петков разгласи, че дружно с сътрудниците си от Българска социалистическа партия и " Демократична България " е подготвен да ръководи в държавно управление на малцинството. За него аргументите за разрушение на доверието е настояването от страна на " ИТН " в бюджета на районното министерство да бъдат планувани спомагателни 3,6 милиарда лв., с които да се заплати за пътища. И още - от Има Такъв Народ не били съгласни с предлагането на " Продължаваме промяната " Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия.

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов съобщи, че задачата му не са власт и облаги, а всичко е въпрос на морал.

" Доброволно излизам от ръководството. Ако задачата беше облаги, щях да заставам ухилен и ояден в тази коалиция. Само че, за разлика от " Продължаваме промяната ", аз не съм подобен. Така че от през днешния ден издърпвам министрите на " ИТН " и поставям завършек на тази коалиция и на тази мъка ", съобщи Слави Трифонов.

Като претекстове Трифонов посочи извънредно неприятният по думите му бюджет, препоръчан от Асен Василев и " едноличната политика на премиера Кирил Петков във връзка с РСМ ". Коментира и напускането на министрите от Има Такъв Народ на днешното държавно съвещание.

" Това е следващият мотив, който ясно и безапелационно потвърждава, че нито министър председателят, нито финансовият министър се оправят, нито тази коалиция работи както би трябвало ", добави Слави Трифонов.

Лидерът на " ИТН " съобщи, че в страната към този момент няма пари, а във връзка с РСМ Кирил Петков води политика, друга от тази на Министерството на външните работи, на Народното събрание и от тази, заявена на Консултативния съвет при президента.

" Министър-председателят си има различен външен министър, не Теодора Генчовска, а различен - негов. И този негов външен министър се споделя Весела Чернева. Министър-председателят е заречен на разнообразни водачи в Европа, че ще вдигне ветото над РСМ и прави всичко допустимо това да се случи ", добави Слави Трифонов.

Според него по този метод Кирил Петков жестоко нарушава подписаното съдружно съглашение. " Това се назовава най-простичко национално изменничество ", акцентира Трифонов.

За бюджета и парите на страната той изрази опасения поради " милиардите, които хвърчат, откогато Асен Василев е министър на финансите ".

" Това в действителност са нашите пари, всичките ни пари, никой няма право да опитва с тях и да ги харчи еднолично. Никой не знае защо се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лв. за 9 дни през декември 2021 година ", разяснява Слави Трифонов.

4 милиарда пък били източени от енергетиката за настоящи потребности, а милиард и 200 милиона се взели от държавните сдружения, с цел да се купи зърно. Зърно няма, само че и милионите ги няма, уточни още Трифонов.

" Повечето от по този начин наречените ограничения, планувани в актуализацията на бюджета, единствено ще усилят инфлацията и ще обезценят и дребното останали пари на хората. Къде е битката с мръсните пари, които по този начин обилно щяха да ловят ", съобщи Трифонов.

Той попита и къде са осветлените корупционни схеми на предходното ръководство.

" Как ви звучи желанието на Асен Василев да изтегли нов дълг от 10 милиарда единствено за тази година. Кой ще ги заплаща тези пари, той ли ще ги заплаща или ние и нашите деца ", съобщи Слави Трифонов.

Според водача на " ИТН " министрите на " Продължаваме промяната " водят страната към банкрут и по тази причина той като виновен човек изтегля министрите си от ръководството. Депутатите от партията му обаче щели да поддържат в зала обществените ограничения в актуализацията на бюджета и пенсиите на хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР