6 години след тежката катастрофа на изхода на Плевен в

...
6 години след тежката катастрофа на изхода на Плевен в
Коментари Харесай

Шокиращи присъди за двама шофьори, убили на пътя 5 военни и ...

6 години след тежката злополука на изхода на Плевен в посока Русе, при която починаха петима военни и един граждански, делото закупи неочакван процес.

Инцидентът стана към 13.30 часа на 14.09.2015 година на надлеза над ж.п. линията при село Гривица при изхода на Плевен в посока Русе. По еднопосочния път, който бил ограничен за ремонт, се движел лек автомобил, в който пътувало възрастно семейство, а зад тях пътувал боен микробус, ръководен от старшина Румен Цеков.

Шофьорът на микробуса подхванал рисковано изпреварване. Насреща обаче идвал джип, който не трябвало да се движи в тази пътна лента, защото придвижването било еднопосочно. Шофирал 26-годишният Мирослав Бъчев от град Славяново.

При тежкия преден удар сред микробуса и джипа живота си изгубиха шестима души, петима от които военни - Валери Петров от София, Петьо Налбантов от с. Реброво, Диян Динев от Ямбол, Марин Ценев от София, Николай Каламов от София, Николай Гъбов от Славяново.

Цеков и Бъчев също бяха ранени. Леко пострадаха и възрастните съпрузи, чиято кола бе изпреварена от военния микробус, написа dir.bg.

Според обвиняването, старшина Цеков е управлявал микробуса в стеснения сектор с над 106 км./ч., нарушавайки повече от два пъти въведеното ограничаване на скоростта. Той е изпреварил колата на възрастното семейство, макар възбраната за изпреварване в сектора и на завой, където няма видимост.

Другият водач - Мирослав Бъчев, също е управлявал джипа си с висока скорост - 88 км/ч., като не се е съобразил с означението за извършващите се ремонтни работи на пътя.

През 2017 година състав на Софийския боен съд призна за отговорни двамата водачи и наложи 10 години " отнемане от независимост " при първичен непоколебим режим за старшина Цеков и 8 години " отнемане от независимост " при първичен непоколебим режим за Мирослав Бъчев. Присъдите обаче бяха анулирани от състав на Военно-апелативния съд и делото бе върнато за ново разглеждане от първата инстанция.

Година по-късно различен състав на Софийския боен съд още веднъж призна за отговорни двамата подсъдими и ги осъди на общо 15 години затвор. Румен Цеков получи 10 години " отнемане от независимост ", а Мирослав Бъчев - 5 години, като и двамата би трябвало да изтърпят наказванията си при първичен общ режим. Те бяха лишени и от правото да ръководят моторни транспортни средства, надлежно за 12 и 8 години.

Така делото още веднъж стигна до Военно-апелативния съд, който с решение от 18 ноември т.г. изненадващо афишира за почтен по-младия лидер, а наказването на старшина Цеков е понижено от 10 на 7 години затвор и отнемане от право да ръководи МПС за период от 10 години.

Мотивите на военно-апелативните магистрати към момента не са известни.

Последната дума по проблема ще има Върховният касационен съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР