6:2. Така завърши вчерашният мач между Англия и Иран в

...
6:2. Така завърши вчерашният мач между Англия и Иран в
Коментари Харесай

Жените на Иран: Без забрадки и без свян на трибуните в Катар

6:2. Така приключи вчерашният мач сред Англия и Иран в Група В от Световното състезание по футбол в Катар. Докато трите лъва преобладаваха терена на Мондиал 2022 година, на трибуните победи свободата. 

 

Жените на Иран - тези, които стачкуват по улиците на цялата страна след гибелта на Махса Амини - младото момиче, пребито от моралната полиция и умряло в пандиза поради неуместно облекло. Протестите не престават повече от два месеца, а управляващите залагат на принуждение и репресии, с цел да ги подтиснат. Без триумф. 

 

Докато властта в Техеран се тресе от неустановеност, а мнозина се питат дали Иран ще се промени от вътрешната страна след следващата вълна от демонстрации, по трибуните на стадионите в Катар чества свободата да бъдеш жена. 

 

Законът в Иран не разрешава на дамите да участват по стадионите. Това стана факт след Ислямската гражданска война през 1979 година, само че поради напън от ФИФА в последна сметка Техеран позволи някои дами до стадионите през 2018, 2019 и 2021 година И все още обаче дами не се позволяват до футболните игрища в Иран. 

 

Много от футболните почитатели по трибуните носят тениски с девиза, трансформирал се в знак на митингите в Иран: " Жена, живот, независимост ". Други пък носят тениски с имена на дами, убити от иранските сили за сигурност по време на демонстрациите през последните седмици. 

В 22-ата минута от мача против Англия от трибуните на стадиона се разнесе името на Махса Амини - отпратка към възрастта на младото момиче, убито от полицията в Техеран. Скандирането бързо заглъхна и беше сменено от " Иран ". 

The courage Iranian women have demonstrated in is exemplary. An Iranian woman holds Iran’s national flag during England/IR match. Displaying Iran’s national flag has been declared ILLEGAL by Qatar’s fascist regime.
— Reza Behrouz (@RBehrouzDO)

Световното състезание в Катар, единствено на къс полет през Персийския залив от Иран, се очерта като сборна точка за политическата готовност на Иран. 

Протестиращите даже приканиха ФИФА да забрани на Иран да се състезава в шампионата поради рестриктивните мерки за дамите на футболните игрища и репресиите на държавното управление. Въпросът дали да поддържат националния тим раздели иранците. Сега мнозина гледат на поддръжката за иранския тим като на изменничество към младите дами и мъже, които са рискували живота си по улиците. 

Докато химнът звучеше над интернационалния стадион Халифа в Катар, играчите на Иран свиха устни, наведоха глави и подписаха плещи. Погледите им споделяха нещо - че те и фамилиите им скоро може да платят висока цена. 

Това, което направи тази демонстрация на храброст от страна на иранските играчи толкоз мощна, е, че те бяха подложени на голям напън да стоят настрани от революцията в Иран, която съгласно правозащитни групи е довела до повече от 450 убити и повече от 15 000 задържани.

Beautiful. In solidarity with the incredible courage and resilience of the women of Iran.
— Jon Stewart (@jonstewart)

Звездата на тима, Сардар Азмун, се изрече интензивно за митингите онлайн. Две някогашни футболни звезди даже бяха задържани за поддръжка на придвижването. Играчите на Иран не пяха дружно с националния си химн преди мача с Англия.

Иранското държавно управление от своя страна се опита да насърчи жителите да поддържат своя тим против обичайните врагове на Иран. 

Наблюдатели означават, че играчите евентуално са изправени пред напън от държавното управление да не застанат на страната на митингите. Иранският президент Ебрахим Раиси прикани държавното управление си да се приготви за евентуални проблеми. 

Iran International, финансираният от Саудитска Арабия новинарски канал на фарси, който отразява мощно иранската съпротива, заяви, че управляващите в Катар са забранили на репортерите му да участват на Световното състезание под натиска на Иран.

Иран играе против Съединените щати на 29 ноември - противоречив дуел, който последно се случи на Световното състезание през 1998 година във Франция. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР