595 осъдени на лишаване от свобода са на свобода, показват

...
595 осъдени на лишаване от свобода са на свобода, показват
Коментари Харесай

Стотици осъдени затворници са на свобода



595 наказани на отнемане от независимост са на независимост, демонстрират данните на прокуратурата към 30 септември.

На 100 нарушители 7 се разхождат на независимост и заобикалят присъдите си. Прокуратурата не желае да заяви имената на наказаните, датата на влизането на присъдата им в действие, както и номерата на делата им.

Според последния годишен отчет на държавното обвиняване в края на 2016 година има 593 наказани, които не са вкарани в пандиза. Същата година на отнемане от независимост са наказани 7769 души (от отчета не излиза наяве при какъв брой от тях присъдата е условна), а 16 - на пожизнен затвор. Ако приемем, че при всички става дума за дейно наказване, излиза, че 7% от наказаните на затвор не са стигнали до него.

Най-много са незадържаните от софийския апелативен регион - 234, следват Пловдив със 122 и Велико Търново със 111. На четвърто място е апелативният регион на Варна с 92, а Бургас е финален в антикласацията с 29 укриващи се. Интересното е, че и на спецпрокуратурата, която по това време още се занимаваше единствено с проведената престъпност, й "висят " трима неоткрити нарушители, а на военната, където каузи съвсем няма – двама.

Числата демонстрират, че изчезналите наказани през предходните години са повече - 636 към края на 2015 година и 712 в края на 2014 година

Сред известните бегълци са дупнишките братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, наказан за две убийства пред дискотека "Соло ". Също и някогашният служител на реда Александър Вълков, наказан за ликвидиране след развой, проточил се 17 година Преди 2 година Вълков персонално чу 7-годишната си присъда във висшия съд и прокуратурата не направи нищо за задържането му, написа Сега.

През 2015 година основният прокурор Сотир Цацаров предложи и Народното събрание одобри промени в Наказателно-процесуален кодекс, съгласно които на наказаните със възбрана да напущат страната се лишават персоналните документи и се издават заместващи. Тази мярка не проработи, тъй като трябват и промени в Закона за персоналните документи.

Сред последните промени в Наказателно-процесуален кодекс, писани и признати небрежно през лятото, попадна и тази, че правосъдните актове по ефикасните присъди към този момент се разгласяват в интернет не неотложно, а откакто прокуратурата даде знак, че са подхванати дейности по осъществяването на присъдата. Абсурдността идва от това, че наказаните не чакат на онлайн регистрите, с цел да се осведомят за правосъдните решения. По закон дубликат от присъдата се изпраща на прокурора за осъществяване. Това става до 7 дни от влизането й в действие. Този период, в който делото пътува от последната инстанция до съда, от който е тръгнало, а след това към прокуратурата, може да се употребява от наказаните да се укрият. Със задържането на наказания и отвеждането му до пандиза се заема правосъдната защита. Ако до месец тя не успее, се обръща към Министерство на вътрешните работи и индивидът се афишира за търсене. Издава се и европейска заповед за арест. Укриващите се не правят закононарушение, в случай че са дочакали края на делото си и тогава са изчезнали, обясниха прокурори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР