59 съдебни дела са завели ромите от Войводиново, които го

...
59 съдебни дела са завели ромите от Войводиново, които го
Коментари Харесай

Ромите от Войводиново съдят България в Страсбург заради разрушените им къщи

59 правосъдни каузи са завели ромите от Войводиново, които го напуснаха след гневните митинги там поради нападението над командос. 33-годишният Валентин Димов бе пребит точно на Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови от локалната махала, тъй като им направил забележка за погрешно секване.

" 17 от производствата бяха против кмета на Войводиново и началника на полицейското ръководство в село Труд, само че са прекъснати. По останалите към момента няма дефинитивно решение. Те са против заповедите за срутване на рисковите постройки и противозаконните къщи на ромите, за ограничение на достъпа им до тях и прекъсване на тока и водата ", обявиха адвокати от община " Марица ", представени от " 24 часа ".

Недоволните роми са стигнали и до Европейския съд в Страсбург. Там се води дело под името " Пакетова и други против България ". Жалбоподатели са Анка Пакетова, родственик на биячите, и още 54 души. Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е техен процесуален представител.

" Твърдим, че са нарушени три разпореждания на конвенцията за отбрана на правата на индивида. Ромите са били подложени на нечовешко и унизително отношение и на дискриминация с прогонването им и отхвърли на управника на Войводиново и на чиновниците на реда да ги позволен назад ", разяснява Кънев. По думите му е било накърнено и правото на цялост на дома. Делото в Страсбург е заведено на 1 април, комуникирано е и му е даден приоритет. " Това значи, че няма да отлежава 5-6 година, както се случва нормално поради големия брой искови молби в Европейския съд. Вече бяха избрани, само че към момента не са изпълнени, привременни ограничения за 16 от жалбоподателите, които включват настаняването им в различни жилища ", посочи Красимир Кънев. Става въпрос за три многодетни фамилии.

Според ръководителя на правозащитната организация привременните ограничения не са изпълнени. До средата на септември държавното управление ще би трябвало да подава в Страсбург своето мнение по проблема " Пакетова и други против България ", а Европейският съд ще го даде на пълномощника за отговор. " Вероятно ще имам 1-2 месеца период, с цел да приготвя позицията си. Ще я пратя до Страсбург, съпроводена с иск за обезщетение на ромите ", изяснява Кънев.

" Никой не е гонил ромите от домовете им, те сами ги напуснаха поради митингите ", безапелационен е кметът на Войводиново Димитър Тосев. Той показва, че всички къщи в локалната махала са незаконно издигнати върху общинска земя. Обитателите им неведнъж са били канени да ги узаконят, само че отказвали. Не е ясно какъв брой време са се захранвали с ток от един-единствен електромер, откакто се прикачили към него непозволено.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР