59% от внесените лекарства в България се изнасят за Европейския

...
59% от внесените лекарства в България се изнасят за Европейския
Коментари Харесай

59% от внесените лекарства минават у нас ”транзит”

59% от импортираните медикаменти в България се изнасят за Европейския съюз.
Това демонстрира информация на Сдружението за развиване на българското опазване на здравето след поискана информация от Национална агенция за приходите, Национален статистически институт, Агенция "Митници " и Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). Председателят на Сдружението Живка Бояджиева сподели по БНР, че, ползите на пациентите не са предпазени оптимално поради пропуски в координацията сред институциите.
В ИАЛ всяка една компания, която желае да изнася медикаменти от България, би трябвало да го заявява авансово. В момента тези компании, които са го заявили, са 30, а в Национална агенция за приходите са се заявили 100 компании, означи Бояджиева.
Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев счита, че паралелният експорт на медикаменти би трябвало да бъде неразрешен. По думите му, по закон компаниите имат право да вършат подобен експорт.
"А в случай че погледнете по-нататък и се задълбаете, ще видите, че половината от компаниите, които се занимават с това нещо, имат политическа обязаност. Де факто, с цел да се вършат избори, някой печели пари от българските пациенти, като ги оставя без медикаменти ", посочи Бояджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР