55 са блоковете в общините Петрич и Сандански, които входираха

...
55 са блоковете в общините Петрич и Сандански, които входираха
Коментари Харесай

55 жилищни сгради санират в общините Петрич и Сандански

55 са блоковете в общините Петрич и Сандански, които входираха документи за кандидатстване по програмата за саниране. Крайният период изтече на 9 май. Сформираната експертна група, която ще обработва документите към този момент работи, с цел да бъдат импортирани до края на месеца в Министерство на регионалното развитие за следваща оценка и резултати с класиране. След внасянето на документите в Министерство на регионалното развитие, специалистите във ведомството ще стартират класиране на всички подадени от страната по точкова система. Не е ясно към момента в какъв период ще бъдат оповестени блоковете, които ще се финансират по програмата.

От Областен информативен център Благоевград оповестиха изискванията, при които Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански ще получат пари по Оперативна програма " Развитие на районите " за енергийна успеваемост и стабилно възобновяване на здания, включително и публични.

От Националния проект за възобновяване и резистентност ще бъде обезпечена поддръжка за стабилно енергийно възобновяване на нежилищния фонд, където с изключение на бенефициентите по «Развитие на регионите» възможни претенденти ще са и микро, дребни, междинни и огромни предприятия. По НПВУ се чака да бъдат обезпечени и средства за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд, където ще са възможни многофамилни жилищни здания в режим на етажна благосъстоятелност, оповестиха от ОИЦ-Благоевград.

Важно изискване за кандидатстващите за поддръжка за енергийно възобновяване на жилищния фонд по НПВУ е съществуването на направени техническо проучване и проучване за енергийна успеваемост и механически паспорт на постройката, които притежателите на парцели ще би трябвало да финансират със лични средства. За по предприемчивите претенденти, подали документи до месец март 2023 година е, че те ще се възползват от 100 % финансиране за всички действия, касаещи СМР, като след този период безвъзмездната помощ бе понижена на 80 %.


В началото на месец ноември 2022 година започва програмата за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания в страната. Над 1. 4 милиарда лева от Плана за възобновяване и резистентност са заложени да бъдат вложени в санирането на здания с най-малко 4 независими жилища и повече от един притежател във всички 265 общини на страната.
Процедурите се ръководят от общинските администрации. Това бе обявено от министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с управлението на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

Гергана Георгиева


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР