55-ото издание на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“

...
55-ото издание на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“
Коментари Харесай

„Китна Тракия“ събира самодейци на 15 и 16 май на Кенана 

55-ото издание на Националния събор „ Китна Тракия пее и танцува “ ще се организира в първичния си двудневен формат на 15 и 16 май 2021 година на Кенана, оповестиха от Община Хасково.

Първият ден ще бъде за самодейните създатели и ще има конкурсен темперамент. Участват любителски групи и самостоятелни реализатори на достоверен фолклор в пет категории:

· Певчески групи

· Танцови групи

· Ансамбли

· Индивидуални реализатори

· Народни традиции

Участниците ще бъдат оценени от жури от фолклористи, етнографи и хореографи. Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти.

Участието в Националния събор за национално творчество „ Китна Тракия пее и танцува “ ще бъде зачетено и за явяване на стадий от VI Национален обзор на фолклорните ансамбли от Националната секция за България на CIOFF.

За състезанието на 15 май е належащо участниците да попълнят поръчка по пример и да я изпратят на имейл: или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл.Общински №1.

Вторият ден н ще бъде кондензиран с осъществявания на професионални ансамбли за национални песни и танци, детски групи и музиканти. Ще бъде подложен акцент върху обичайното тракийско национално творчество и локални традиции.

Предвид развиването на епидемиологичната конюнктура и въведените противоепидемични ограничения, Община Хасково си резервира правото, до 10 дни преди осъществяване на събитието, да промени интервала и изискванията на осъществяване на събора, за което участниците ще бъдат известени.

Националният събор на националното творчество „ Китна Тракия пее и танцува “ е духовната емблема на Хасково. През своята десетилетна история съборът се потвърди като подстрекател на самодейните гении и опция за изява на създатели, които съхраняват и ценят достоверното национално творчество. Националният събор „ Китна Тракия пее и танцува “ беше отличен със „ Златна роза “ от Министерството на туризма в категория „ Духът на България “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР