55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече

...
55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Възможно е български комари да пренасят нилската треска

55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с доказана към този момент от тестванията диагноза – западнонилска тресчица. След тежко прекоматозно положение пациентът се усъвършенства, оповестиха от Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни болести.

Директорът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев обясни пред Българска национална телевизия, че западнонилската тресчица е заболяване, което се среща постоянно в прилежащите ни страни на Балканите, като има много случаи, изключително в Сърбия и Гърция.

През 2015 година за първи път у нас е потвърден случай при дете, който за благополучие е с удобен излаз. На 3 септември е потвърден западнонилски вирус в материали от 55-годишен мъж.

„Ако 200 души бъдат ухапани от инфектиран комар, заболява един, който може да развие инфектиране на централния мозък. От 100 души с такова инфектиране може 15-20 да загинат, според от степента на възпаление“, изясни проф. Кантарджиев.

Опасният вирус се популяризира от нашите комари, които хапят вечер и през нощта, а контейнер на вируса са прелетните птици. Носилите изрично не са тигрови комари, това е илюзия, изясни специалистът. Вирусът може да бъде пренесен посредством инфектирана кръв, удостовери проф. Кантарджиев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР