54 “скрити герои от цяла България бяха наградени от фондация

...
54 “скрити герои от цяла България бяха наградени от фондация
Коментари Харесай

Фондация “Лъчезар Цоцорков” отличи скритите герои сред нас

54 “скрити герои ” от цяла България бяха наградени от фондация “Лъчезар Цоцорков ” за своите положителни каузи към другите в границите на второто издание на акция “Окрили положителното ”.

43 от тях получават самостоятелна премия от 3000 лева двама – по 1500 лева, и девет – по 600 лева, а  цялото подаяние възлиза на 137 400 лева

Откриването на скритите герои фондация “Лъчезар Цоцорков ” реализира благодарение на отличените през 2021 година, както и с тази на съидейници и сътрудници. Всички те имаха опция да предлагат хора, които безплатно вършат положително в областта на културата, образованието, опазването на здравето, грижата за животни, околната среда и обществената поддръжка.

Тази година измежду носителите на премията са и доброволци, които се бориха със стихиите, сполетели десетки българи това лято. Румен Караджов се впусна в спасяването на уязвими групи в селата Слатина и Розино, Карловско по време на наводненията. А Стелиян Хараланов управлява всички доброволци при преодоляването на пожарите край селата Елшица и Лесичово.

Войната в Украйна и бежанският поток от Близкия Изток също белязаха част от номинациите през тази година. Антоанета Иванова и Ваня Добрева от Варна, които сътвориха център за краткотрайно настаняване на хора с увреждания от Украйна, са едни от отличените “скрити герои ” на 2022 година

Приз за съпричастност към бежанците получиха и кметът на с. Трояново – Димитър Николов и локалната жителка Донка Станкова. Въпреки гражданския арест на група незаконни мигранти, Димитър и Донка се погрижиха за бежанците като им осигуриха храна и  здравна помощ преди да бъдат предадени на Гранична полиция.

Голяма част от отличените споделиха, че ще дарят премиите си за идеите, които към този момент поддържат. Валентина Иванова, която провежда безвъзмездни курсове по български език за украинци, показа с екипа на Фондацията, че с помощта на премията ще продължи благородната си идея. Тя показа: „ Наистина съм окрилена. Жестът пристигна напълно на време, в миг, когато силите бяха на изчерпване. “

Наградените са от 15 български града – София, Лом, Кюстендил, Хасково, Бургас, Видин, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Русе, Равда, Търговище, Пловдив, Силистра. Тази година куриерската компания Speedy е сътрудник в премиите “Окрили положителното ”. Всеки от отличените получи писмото си за отличие от куриерите на компанията, като услугата беше за сметка на Speedy.

Кампанията е въодушевена от образеца и делата на починалия проф. доктор Лъчезар Цоцорков, който като отличен български донор прави и доста по-лични и изцяло “безшумни ” дарения на хора в потребност. С акцията фондацията цели да даде образец за дарителство, което не е обременено от тежки административни процеси и което регистрира приноса на елементарните хора. По този метод, се надява да  подтиква положителното и филантропията, които са съществени за публичното развиване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР