54-годишната Наташа Пирц Мусар ще бъде първата жена-президент в историята

...
54-годишната Наташа Пирц Мусар ще бъде първата жена-президент в историята
Коментари Харесай

Словения избра първата си жена-президент - адвокат на Мелания Тръмп, доктор по право и бивша ТВ водеща

54-годишната Наташа Пирц Мусар ще бъде първата жена-президент в историята на Словения.

Подкрепената от левицата Пирц Мусар победи с близо 54% на балотажа против Анже Логар - народен представител и екс-министър на външните работи в кабинета на консервативния някогашен министър-председател Янез Янша.

И двамата претенденти се явиха като самостоятелни, само че зад всеки от тях стоеше коалиция от най-големите център-леви и център-десни партии. Логар имаше преднина в първия тур на изборите с 34% от всички гласове против 27% за Мусар, само че неспособността му да се разграничи от противоречивото завещание на Янша го трансформира в губещ при балотажа.

Наташа Пирц Мусар е правист по обучение, като има докторска степен по право на тематика отбрана на персонални данни и достъп до социална информация.

Кариерата ѝ обаче стартира в публицистиката. Между 1989 и 1996 година тя работи за националната телевизия RTV Slovenija, като води централната емисия вести. По-късно се трансферира в най-голямата частна телевизия в Словения POP TV и става лице на новинарската стратегия 24 ur.
През 2003 година Пирц Мусар поема управлението на центъра за образование и връзки към Върховниясъд на страната.В продължение на 10 години тя е и държавен комисар по опазването на персоналните данни и достъпа до социална информация.През 2013 година става президент на Съвместния контролен съвет на Европол, като взе участие и в специфична експертна група сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, която се занимава с инспекция по аферата " Едуард Сноудън " - някогашния служите на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати, който изнесе строго секретни данни за системите ѝ на наблюдаване.От 2015 година Наташа Пирц Мусар има лична юридическа адвокатска фирма, а една от най-популярните ѝ клиентки е Мелания Тръмп - родената в Словения брачна половинка на Доналд Тръмп, която съдеше няколко компании, пробвали да употребяват името и облика ѝ, с цел да продават стоката си.
" Гардиън " показва, че огромна част от медийното внимание по време на акцията е фокусирано върху обвиняванията против Пирц Мусар и нейния брачен партньор за това, че са изнесли част от средствата си в офшорни зони с омекотен данъчен режим.

Тя дава отговор с контраофанзива против остарелия кабинет на Янез Янша, който е довел до " разпад на върховенството на закона пред очите на всички ", и предизвестява, че ще продължава да бъде деен глас във вътрешната политика, без значение от по-скоро лимитираната представителна функционалност на институцията.

Опонентите на някогашния министър председател Янез Янша (трикратен министър-председател до април 2022 и водач на локалната Съюз на демократичните сили от 1993 година насам) упрекват досегашния президент Борут Пахор, че е следил все по-авторитарните дейности на изпълнителната власт, без въобще да реагира.

Пирц Мусар декларира, че Словения има потребност от жена като държавен глава, с цел да може " решително и самоуверено да я поведе напред с нова сила и да ускори тази държавническа роля ".

Мандатът на президента на Словения продължава 5 години.

Държавният глава има право да се кандидатира единствено за още един мандат, също както и в България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР