538 български микро-, малки и средни предприятия са одобрени за

...
538 български микро-, малки и средни предприятия са одобрени за
Коментари Харесай

538 фирми са одобрени за помощ срещу коронакризата, близо 20 хил. българи взеха безлихвен кредит


538 български микро-, дребни и междинни предприятия са утвърдени за финансиране по ръководената от Българската банка за развиване гаранционна стратегия за поддръжка на бизнеса, обиден от пандемията COVID-19. Общият размер на доказаните за гарантиране заеми е близо 75,5 млн. лева, сочат данните на ББР към 12 октомври. 83 млн. лв. пък са отпуснатите безлихвени заеми за физически лица, утвърдени от комерсиалните банки. Исканията за разпределяне на заем надвишават 31 300, като 19 823 към този момент са получили утвърждение , а други 782 се преглеждат сега.

По програмата в поддръжка на бизнеса ББР подсигурява отпущането на заеми до 300 хиляди лв. за дребни и междинни предприятия, които търпят отрицателни последствия от пандемията. Кредитите се отпускат от 8 банки-партньори, при понижени условия за поръчителство и опция за гратисен интервал до 3 години.
Най-сериозен интерес към програмата са показали компании от секторите търговия, туризъм, превоз и произвеждане. Сред подкрепените са още компании в областта на селското стопанство, строителството, услугите и рекламната активност.
Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.
Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, по този начин и съществуващи заеми. Условието е компаниите да изпитват усложнения през 2020 година и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година. 

По другата антикризисна стратегия – за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4 500 лв. – едновременно или до три транша от по 1500 лв.. Кандидати могат да бъдат чиновници, които са били в насилствен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято активност е била краткотрайно прекратена поради изключителната конюнктура. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.
Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които не престават да одобряват заявки за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Срокът за кандидатстване и по двете гаранционни стратегии на ББР е до края на 2020 година.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР