52-годишната Юлия и 78-годишната ѝ майка страдали от тежки хронични

...
52-годишната Юлия и 78-годишната ѝ майка страдали от тежки хронични
Коментари Харесай

168 часа: Николина умира в полунощ, без да разбере, че часове преди нея е починала дъщеря й

52-годишната Юлия и 78-годишната ѝ майка страдали от тежки хронични болести

Oгромна покруса потресе Гоце Делчев преди дни. С разлика от часове в един и същи ден - първоначално и в  края му, в болничното заведение, една след друга починаха майка и щерка.

Първо от този свят си отива 52-годишната Юлия, а по-късно и майка ѝ Николина 

на 78 година

“Фамилията е изключитено уважавана в града. Имат доста другари, всички са работливи. Децата са с обучение и в никакъв случай не са чакали наготово. Цял живот сами са си изкарвали прехраната ”, споделят локалните хора.

“Такава е била Божията воля. Болката за всички ни е огромна.

Надявам се

в този момент двете отново

да са дружно на

другия свят ”,

през сълзи описа Нина, която губи майка си и баба си.

Възрастната жена била настанена във вътрешно поделение на МБАЛ “Иван Скендеров ” в Гоце Делчев. Имала високо кръвно, висока кръвна захар, астма и още много други хронични болести.

От близо година пък в Гоце Делчев се прибрала щерка ѝ Юлия, която 13 година работила в Гърция. Наложило се да се върне, тъй като ѝ разкрили бъбречна непълнота - двата ѝ бъбрека не функционирали и почнали процедурите по хемодиализа през ден.

През този интервал в България тя не е работила, а се грижила у дома за болната си майка Николина. Когато преди седмица се наложило пенсионерката да бъде призната в болничното заведение, при нея като компаньон останала щерка ѝ Юлия.

“В неделя вечерта в болничното заведение дошъл вуйчо, с цел да смени мама, а тя да се прибере вкъщи, с цел да си почине. Трябвало в понеделник отново да е на диализа. Излязла е извън да изпуши една цигара и да изчака вуйчо. Той дошъл, а през това време на мама ѝ станало зле. Не можела да си поеме въздух. Той я качил на една количка и я вкарал незабавно в незабавния център. Там са ѝ поставили урбазон, само че тя не се подобрила.

Преместили са я в реанимация, където ѝ сложили кислородна маска, само че малко по-късно, към 1 ч след среднощ, е умряла ”, добавя дъщерята Нина. Тя и двамата ѝ братя живеят в Германия, само че незабавно се върнали в Гоце Делчев.

След като Юлия умряла, брат ѝ не споделил на болната им майка какво се е случило. Пенсионерката питала къде е дъщерята, за какво не идва при нея в стаята, само че медиците и другите родственици криели за нещастието.

Обяснявали ѝ, че след хемодиализата се наложило да остане в отделението, тъй като не се усеща добре. В края на същия ден, малко преди среднощ, във вътрешното поделение умряла и старата жена.

“До последно

баба не знаеше

за гибелта на

майка. И може

би по този начин стана

по-добре

Чудехме се по какъв начин да ѝ кажем и по какъв начин ще я доведем на погребението. Ние пък разбрахме за гибелта на баба на път от летището към Гоце Делчев.

Идвахме си за мама, а когато пристигнахме пред дома ни към среднощ, видяхме да си потегля катафалката, която беше докарала и баба. Страшно е да видиш два ковчега един до различен! ”, добавя Нина. Още е в стрес от двойната покруса, не може да се съвземе и не упреква никого за гибелта на майка си и баба си. Предполага, че може би има някава необяснима духовна връзка сред майка и щерка. Допуска, че е допустимо майката да е усетила интуитивно, че щерка ѝ към този момент е мъртва, само че е безапелационна, че роднините не са споделили до последно, с цел да я предпазят.

Предполага обаче, че е допустимо положението на майка ѝ да се е влошило и заради обстоятелството, че в събота и неделя не се прави хемодиализа.

“Ако два дни мама не върви на диализа, ѝ става тежко. Започва да диша мъчно и даже си имаше помпичка за улеснение на дишането. Нямам пояснение за какво в почивните дни тази процедура не се прави. Може би нещо би трябвало да се промени, тъй като несъмнено има и други заболели като мама, които имат потребност от хемодиализа през ден.

Не упреквам никого, просто Господ по този начин е решил да завърши земният път на двете. Никой не знае по кое време и къде ще почине. Такава е била Божията воля ”, разсъждава младото момиче. Страшно съжалява, че майка ѝ си е отишла млада и не е могла да се порадва на внуци, тъй като тя и братята ѝ още не са се оженили. Остава със спомените за майка си като една доста мощна жена, която в никакъв случай не се е оплаквала от нищо.

“Въпреки че бе на хемодиализа, не е казвала, че се усеща болна. Винаги изглеждаше прелестно - добре облечена, с прическа и грим. Стараеше се да не проличава, че е болна ”, споделя Нина за майка си.

Директорката на болничното заведение доктор Мария Радойкова е безапелационна, че няма лекарска неточност при гибелта и на двете дами.

“Трагедията е доста огромна, изричам съболезнования на цялото семейство.

Сигурна съм, че сътрудниците са създали всичко, което е належащо, с цел да ги спасят. За страдание, и двете дами са имали тежки хронични болести ”, сподели доктор Радойкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР