51 благородни елена, отгледани в елитното Държавно ловно стопанство “Паламара”,

...
51 благородни елена, отгледани в елитното Държавно ловно стопанство “Паламара”,
Коментари Харесай

ДЛС “Паламара” разсели в страната 51 елена

51 благородни елена, отгледани в елитното Държавно ловно стопанство “Паламара”, Шуменско, са резселени тази година в ловни и горски стопанства на територията на цялата страна. Интересът към животните е извънредно огромен, оповестяват от Североизточното държавно дружество.
 trsh1604-1a  trsh1604-1  trsh1604-1b
“През декември м.г. уловихме животните, посредством специфични клопки, ситуирани на две места в стопанството. В Закона за лова е планувано кошутите, приплодите и шиларите да прекарат в огражденията най-малко 45 дни. Това е карантинен интервал, в който са под наблюдаване на ветеринарен доктор и експертите ни по лова”, описа шефът на ДЛС-Паламара инж.Севен Башлъ. Около 100 елитни животни са били отделени в две ограждения. От тях при започване на тази година 21 са разселени в ДЛС-Студен бунар, по 14 броя в ДЛС-Тервел и ДГС-Върбица, а два приплода в ДЛС-Витиня.

Според инж.Башлъ, сътрудниците му от страната желаят по този метод да усилят числеността на елитните животни в стопанствата си, да опреснят поколението, а и да вкарат нов тип, където подобен няма.
За разлика от предходни години, животните са били маркирани с ушна марка, а на 2 бяха сложени проследяващи устройства, които през избран период от време регистрират посредством gps интензивността им. Тъй като те нормално се движат дружно, устройството разрешава да се наблюдава цялата популация и да се следи от специалистите по лова.

Основно за разселване се избират кошути и приплоди, само че от стопанството в Тервел поискали и шилари.
“Всички животни бяха в чудесно положение, като напредването им до териториалните поделения стана със профилиран превоз и в кафези, с цел да не се наранят. През цялото време сме полагали изключителни грижи. Сигурен съм, че през 2019 година от нашето стопанство ще бъдат разселени в страната още благородни елени”, сподели инж. Башлъ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР