50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само

...
50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само
Коментари Харесай

50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, сочи проучване

50% от пълнолетните българи са срещу въвеждането на еврото, единствено 19% го поддържат. Това сочи социологическо проучване, поръчано от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) и извършено от " Тренд " по метода на директното полустандартизирано изявление.

Мнозинството от българите не поддържат влизането на България в Еврозоната и са склонни да издигнат въпроса на референдум. Според проучването над половината (54%) от запитаните желаят и биха взели участие в провеждането на референдум, касаещ премахването на българския лев като национална валута, като най-малко половината от запитаните са сигурни, че няма да поддържат еврото. Едва 19% утвърждават курса на държавното управление ни към ERM II и единната валута.

" Интересно е да следим по какъв начин този развой ще се отрази на поддръжката към обособените парламентарни партии. Мнозинството от техните гласоподаватели не желаят да се разделят с националната си валута, до момента в който парламентарните групи или поддържат, или не разясняват въобще тематиката ", показа Стоян Панчев, създател на ЕКИП. Тази бездна сред националната воля и тази на политическата ни класа ще избие или в самодейност за референдум, или в пренареждане на политическата ни карта, безапелационни са специалистите.

Основните терзания на българите при приемането на еврото касаят повишаването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и всеобщото обедняване са аргументите единната валута да е нежелана в най-бедната стопанска система в Европейски Съюз. " От данните виждаме, че българите се опасяват от някаква версия на Гръцки сюжет за България, при влизане в еврозоната ", отбелязва Георги Вулджев, основен икономист в ЕКИП. " Рисковете пред България са доста повече от възможните изгоди, предвид на дълбоките стопански недъзи, от които Еврозоната продължава да страда и които сега предизвикват застоялост на икономическото ѝ развиване " добавя още той.

От ЕКИП са уверени, че прибързаният и непрогледен метод, по който политическата класа ни бута към еврозоната, ще докара до още по-сериозна ерозия в публичната поддръжка и ще ускори анти-европейските настроения и изразителност. Редно е влизането в ERM II да бъде отсрочено, най-малко до провеждането на необятен спор по тематиката. Обществото би трябвало да бъде осведомено с всички опасности и евентуални изгоди и да се изкаже, дали въобще желае валутен съюз с стопански системи като Гърция, Италия или Испания. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР