50 на сто от учениците между 10 и 19 години

...
50 на сто от учениците между 10 и 19 години
Коментари Харесай

63% от мъжете у нас са с наднормено тегло

50 на 100 от учениците сред 10 и 19 години са опитвали алкохол, 2,3% от българите са подвластни, стана ясно на конгрес в Медицински университет – Пловдив

63% от мъжете у нас са с наднормено тегло, като с напредването на възрастта казусът се задълбочава. Почти половината от българските дами също имат наднормено тегло, като методът на хранене остава главен рисков фактор, тъй като способства за 13% от всички смъртни случаи в Европейски Съюз.

Данните разгласи по време на лекцията си „ Вредата за здравето вследствие на държанието “ някогашният длъжностен здравен министър доктор Асен Меджидиев, който има редица изявления на тематика УНГ и бронхология в български и интернационалните издания. Той бе измежду участниците на откритите лекции, които започва Медицински университет – Пловдив за болести, подбудени от рискови фактори, свързани с метода на живот.

Наднорменото тегло е един от най-рисковите фактори за сърдечносъдови болести и диабет. В тази връзка не е изненадващо, че най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно налягане – то визира 29,7% от лицата на възраст над 15 години.

Д-р Меджидиев уточни и друга тревожна наклонност –  2,3% от българите са подвластни от алкохол, а 7 на 100 имат разстройства, свързани с несъразмерната използването. По данни на СЗО страната ни е измежду водещите по висока консумация на алкохол, заемайки шесто място. Почти половината от учениците на възраст сред 10 и 19 година са опитвали алкохол, а междинната възраст, на която за първи път пробват е 14 година

Новото събитие, което набира скорост през последните години, е несъразмерната приложимост на цифрови устройства, а това оказва последици върху психологичното и физическо здраве. Според статистиката 69% от 15-годишните в България прекарват повече от 2 часа на ден пред компютър.

Що се отнася до ежедневните пушачи над 15 година, у нас те са 38% – 49% мъже и 28% дами.

„ Хората използват тютюн поради потребността от никотин, защото той има пристрастяващи свойства. Не никотинът е главната причина за болесттите, свързани с пушенето. Причината са множеството нездравословни субстанции, които се образуват в процеса на горене на тютюна и се съдържат в дима “, разясни доктор Меджидиев и уточни като добър образец Чехия, която към този момент има Национална тактика за предварителна защита и понижаване на вредите от държание, водещо до пристрастяване 2019-2027 година

За зависимостта като хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване и за неговите етапи приказва Светлана Йорданова – шеф на фондация „ За един чист живот “ и някогашен зам.-министър на опазването на здравето. Тя уточни, че хиляди българи страдат от комбинирани зависимости и предвижда, че до две години най-голямата ще е тази към хазарта.

„ 76 на 100 от хората имат вяра, че пристрастяването е напълно въпрос на персонален избор, а половината желаят на подвластните да бъде отхвърлен достъп до здравни услуги. Стигмата е главната причина значително подвластни да умират без да потърсят навременна помощ “, разяснява Светлана Йорданова.

Според формалните данни над 350 000 българи са подвластни към алкохола, над 150 000 – към опиати, а към
хазарт – 15 000. Според нея обаче цифрите са много по-големи. Мнозина страдат от комбинирани зависимости, които предизвикват чернодробни, сърдечно-съдови, неврологични и психологични увреждания, както и увреждания на панкреаса.

„ Златните “ правила за здравословен метод на живот и смисъла им за профилактика на болесттите заключи доцент доктор Станислава Харизанова – зам.-декан на Факултета по публично здраве в МУ-Пловдив и началник на катедрата по хигиена. А това са 7-8 часа пълностоен сън, здравословно хранене с оптимално многообразие на хранителни артикули, само че без препитание, наложителна утринна закуска, поддържане на естествена телесна маса, систематична физическа интензивност със закаляване, цялостно възпиране от тютюнопушене и опиати, отбягване корист с алкохол и лекарства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР